Krémová kapustová polévka

Krémové polévky mají úžasnou výhodu v tom, že jejich konzistence zaručí výrazně zvýšený chuťový vjem. Silná chuť podpořená smetanovou lahodností, která nemusí být podmíněna přítomností žádného mléčného výrobku, dokáže vybudit emoce, které by v případech konzumace jednotlivých surovin vůbec v naší mysli nevznikly.

Nebojme se tedy pojmů „kapusta“ či „krémový“, protože při troše snahy nás na talíři za několik málo minut bude čekat skutečně nevšední překvapení.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Polévky jsou ve stravě doslova dvousečnou zbraní. Můžeme je připravit chuťově plnohodnotně, ale při hodnocení jejich nutriční výbavy můžeme zjistit, že jsme zůstali na úrovni neandertálského jídelníčku. To ale naštěstí není náš dnešní případ. Tradiční pohled do nutriční tabulky řekne, že se nám v těchto směrech podařilo vyrobit vyvážený pokrm.

  2. Nejdůležitější živinou jsou bílkoviny, které jsou v každé jedné porci zastoupeny v poměrně krásném množství, jejich kvalita je v součtu víc než krásná.

  3. Polévce dominují sacharidy, které mají v syrovém stavu nízký glykemický index. Protože jsou ale tepelně upravené a navíc rozmixované, jejich GI se posune na střední úroveň. Zcela určitě nevnímejme tuto informaci jako tragickou, právě naopak.

  4. Tuky jsou zastoupeny v minimálním množství. Z tohoto pohledu můžeme dnešní polévku nazvat jako dietní a nebát se ji konzumovat i jako součást večeře. Odpovídá tomu i celkové množství energie v každé porci.

  5. Termicky je pokrm mírně ohřívající.

  6. Konzumace celé porce polévky nezasáhne do acidobazické rovnováhy nijak výrazně – nebudeme tak mluvit o žádném extrému, tendenčně se posuneme zásadotvorným směrem.

  7. Polévka je slaného rázu, tedy s dostatečným zastoupením jang tendencí. Hodí se proto jako součást hlavního chodu, který by měl mít stejnou energetickou charakteristiku a tendenci. Řečeno česky – není šťastné v rámci jednoho hlavního chodu kombinovat slané a sladké pokrmy.

  8. Děti od jednoho roku, diabetici, těhotné ženy, laktózově intolerantní, celiaci…potenciál šťastných strávníků je víc než široký.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.