Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření
Energie kcal
308 kcal
Energie kJ
1286 kJ
Bílkoviny
5 g
Sacharidy
35 g
Tuky
10 g
Vláknina
25 g
Kmín (kmín kořenný nebo také luční) je jedno z nejstarších koření, které známe. Egypťané ho používali už před pěti tisíci lety a byl nalezen v královských pyramidách. Kmín je jedno z nejpoužívanějších evropských koření. Nejvíce je spojován s Marokem, kde je vaření na ulicích dlouholetou tradicí.
Má pozitivní účinky na zažívání, působí proti křečím zažívacího traktu, brání plynatosti a zmírňuje bolesti spojené s menstruací. Dokáže také podporovat chuť k jídlu. Kmín spolu s fenyklem, anýzem a sušenou kopřivou podávané ve formě čaje podporuje tvorbu mateřského mléka. Silice, které dodávají kmínu specifickou vůni, působí i proti střevním parazitům.
Nejčastěji se s užitím kmínu setkáme při vaření brambor a pokrmů z nich, ať už se jedná o polévky nebo bramboráky. Dále se přidává do zelí, houbových pokrmů a při přípravě chleba a slaného pečiva (jak do těsta, tak na posypání). Používá se také při přípravě pečeného a dušeného masa, ryb, bylinkových omáček, polévek, do pomazánek a také při výrobě likérů.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.