Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Kmín mletý

Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření

Kmín mletý

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

308 kcal

Energie kJ

1286 kJ

Bílkoviny

5 g

Sacharidy

35 g

Tuky

10 g

Vláknina

25 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (5 g) Sacharidy (35 g) Tuky (10 g) Vláknina (25 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (6.8 %) Sacharidy (47.6 %) Tuky (29.3 %) Vláknina (16.3 %)

Kmín (kmín kořenný nebo také luční) je jedno z nejstarších koření, které známe. Egypťané ho používali už před pěti tisíci lety a byl nalezen v královských pyramidách. Kmín je jedno z nejpoužívanějších evropských koření. Nejvíce je spojován s Marokem, kde je vaření na ulicích dlouholetou tradicí. 

Kmín a zdraví

Má pozitivní účinky na zažívání, působí proti křečím zažívacího traktu, brání plynatosti a zmírňuje bolesti spojené s menstruací. Dokáže také podporovat chuť k jídlu. Kmín spolu s fenyklem, anýzem a sušenou kopřivou podávané ve formě čaje podporuje tvorbu mateřského mléka. Silice, které dodávají kmínu specifickou vůni, působí i proti střevním parazitům.

Kmín v kuchyni

Nejčastěji se s užitím kmínu setkáme při vaření brambor a pokrmů z nich, ať už se jedná o polévky nebo bramboráky. Dále se přidává do zelíhoubových pokrmů a při přípravě chleba a slaného pečiva (jak do těsta, tak na posypání). Používá se také při přípravě pečeného a dušeného masarybbylinkových omáčekpolévek, do pomazánek a také při výrobě likérů

 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.