Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Amarant

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna

Amarant

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

402 kcal

Energie kJ

1678 kJ

Bílkoviny

13 g

Sacharidy

65 g

Tuky

7 g

Vláknina

6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (13 g) Sacharidy (65 g) Tuky (7 g) Vláknina (6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (13.5 %) Sacharidy (67.7 %) Tuky (15.7 %) Vláknina (3 %)

Přirozeně bezlepková obilovina a jedna z nejdéle pěstovaných obilovin vůbec. Nejstarší nálezy datují pěstování amarantu (Amaranthus) do osmého tisíciletí před naším letopočtem, pěstovali ji Inkové, Mayové i Aztékové, u kterých byla po kukuřici a fazolích třetí nejdůležitější plodinou. Dnes je největším světovým pěstitelem Čína, Mexiko a Střední Amerika. V současnosti se laskavec, nejčastěji Amaranthus caudatus, pěstuje po celém světě, od poloviny devadesátých let i v tuzemsku. 

Amarant a zdraví

Amarant je bezlepkový, je tedy vhodný pro bezlepkovou dietu. Je bohatým zdrojem hořčíku a vápníku - oba prvky mají zásadní vliv na správné fungování nervového systému. Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Amarant v kuchyni

Zrna jsou základním produktem při zpracování amarantu. Svojí velikostí jsou mezi mákem a sezamem, jako potravina se používají především zrna světlá. Nejčastěji se používají jako příloha. V potravinářství se využívají pro výrobu:
- mouky,
- těstovin,
- kaší.
Je vhodný pro nakličování, čímž se zvýší jeho nutriční hodnota - klíčky jsou výborným zpestřením poléveksalátů nebo pomazánek.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.