Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna
Energie kcal
402 kcal
Energie kJ
1678 kJ
Bílkoviny
13 g
Sacharidy
65 g
Tuky
7 g
Vláknina
6 g
Přirozeně bezlepková obilovina a jedna z nejdéle pěstovaných obilovin vůbec. Nejstarší nálezy datují pěstování amarantu (Amaranthus) do osmého tisíciletí před naším letopočtem, pěstovali ji Inkové, Mayové i Aztékové, u kterých byla po kukuřici a fazolích třetí nejdůležitější plodinou. Dnes je největším světovým pěstitelem Čína, Mexiko a Střední Amerika. V současnosti se laskavec, nejčastěji Amaranthus caudatus, pěstuje po celém světě, od poloviny devadesátých let i v tuzemsku.
Amarant je bezlepkový, je tedy vhodný pro bezlepkovou dietu. Je bohatým zdrojem hořčíku a vápníku - oba prvky mají zásadní vliv na správné fungování nervového systému.
Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Zrna jsou základním produktem při zpracování amarantu. Svojí velikostí jsou mezi mákem a sezamem, jako potravina se používají především zrna světlá. Nejčastěji se používají jako příloha.
V potravinářství se využívají pro výrobu:
- mouky,
- těstovin,
- kaší.
Je vhodný pro nakličování, čímž se zvýší jeho nutriční hodnota - klíčky jsou výborným zpestřením polévek, salátů nebo pomazánek.