Fresh s borůvkami

O čerstvě lisovaných šťávách je obecně známo, že mají silný dopad na střevní trakt. Přesněji řečeno mají tyto džusy schopnost podporovat peristaltiku střev, což vede nejčastěji k průjmům. Tato vlastnost se sice hodí v některých specifických případech, na stranu druhou nemalá část populace bude bohužel trpět.

Při chytré kalkulaci můžeme naštěstí snadno tyto typicky jin tendence šťáv upravit k oboustranné spokojenosti:

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Hodnotit jakýkoli fresh z pozice jeho nutričních charakteristik je vcelku zbytečné. Použijeme-li kvalitní a čerstvé suroviny a současně máme k dispozici kvalitní odšťavňovač, bude výsledkem šťáva plná vitamínů, enzymů, minerálů, fytochemikálií a samozřejmě i jednoduchých forem cukrů, které dodají patřičnou energii.

  2. Vedle nutričního obsahu by nás ale měly především zajímat další vlastnosti, kvůli kterým někteří z nás šťávy konzumují. Jako první zmiňme glykémii, která se blíží tabulkově středním hodnotám. Na sladkou šťávu tedy moc hezký parametr.

  3. Termicky jsou většinou šťávy osvěžující, platí to i o tom dnešním. Pokud bychom měli potřebu termiku změnit, není problém přidat trochu syrového zázvoru. Naším cílem je dnes ale trochu něco jiného.

  4. Energeticky jsou všechny šťávy tendenčně jin. Proti tomu jsme se dnes tak trochu vzbouřili a tuto charakteristiku upravili použitím brambory a především borůvek, které v tomto směru mají nejvíce adstringentních účinků (tedy jang tendence). Díky tomu výrazně snížíme riziko nežádoucího dopadu na pohyb ve střevech, který je podporován přítomnými enzymy a mikroorganismy.

  5. I přes jasně dominující zastoupení cukrů se bude džus chovat acidobazicky neutrálně.

  6. Nezapomínejme při výrobě šťáv i na chuť – z toho důvodu je vhodné určité opatrnosti především v oblasti dávkování brambory, která skrze svoji zemitou příchuť umí posunout celý buket nežádocím směrem.

  7. Pokud patříte mezi citlivější jedince, jejichž trávicí trakt je hodně vnímavý na tzv. živou stravu, zvyšte poměr borůvek, které jsou schopny z pozice svých účink tento dopad zvrátit.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.