Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy
Energie kcal
108 kcal
Energie kJ
451 kJ
Bílkoviny
0.5 g
Sacharidy
25 g
Tuky
0 g
Vláknina
0.5 g
Brambory jsou hlízy Lilku bramboru (Solanum tuberosum). Původně pochází z horských oblastí And v Peru, odkud se velmi úspěšně rozšířily do Evropy a následně i celého světa. Po pšenici, kukuřici a rýži jsou globálně nejvýznamnější kulturní plodinou.
Šťáva z brambor je bohatým zdrojem především draslík, zajímavý je i podíl hořčíku. Její konzumace má proto vliv na činnost srdce a cév. Lisovaná šťáva má vysoké zastoupení škrobů, hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Brambory jsou zdrojem glykoalkaloidů - konkrétně solaninu a chakoninu, které mají toxické účinky. Jejich nejvyšší koncentrace se nachází v nezralých zelených částech hlízy pod slupkou a v okolí klíčků, jejich množství se zvyšuje působením světla. Je proto žádoucí takové části hlíz při přípravě odstraňovat.
Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek. Šťávu ze směsi různých druhů ovoce je možné použít i k ochucení:
- kaší,
- dezertů,
- zmrzlin.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.