Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šťáva z bramboru zimního

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva z bramboru zimního

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

108 kcal

Energie kJ

451 kJ

Bílkoviny

0.5 g

Sacharidy

25 g

Tuky

0 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.5 g) Sacharidy (25 g) Tuky (0 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (1.9 %) Sacharidy (97.1 %) Tuky (0 %) Vláknina (0.9 %)

Brambory jsou hlízy Lilku bramboru (Solanum tuberosum). Původně pochází z horských oblastí And v Peru, odkud se velmi úspěšně rozšířily do Evropy a následně i celého světa. Po pšenici, kukuřici a rýži jsou globálně nejvýznamnější kulturní plodinou.

Šťáva z brambor a zdraví

Šťáva z brambor je bohatým zdrojem především draslík, zajímavý je i podíl hořčíku. Její konzumace má proto vliv na činnost srdce a cév. Lisovaná šťáva má vysoké zastoupení škrobů, hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Brambory jsou zdrojem glykoalkaloidů - konkrétně solaninu a chakoninu, které mají toxické účinky. Jejich nejvyšší koncentrace se nachází v nezralých zelených částech hlízy pod slupkou a v okolí klíčků, jejich množství se zvyšuje působením světla. Je proto žádoucí takové části hlíz při přípravě odstraňovat.

Šťáva z brambor v kuchyni

Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek. Šťávu ze směsi různých druhů ovoce je možné použít i k ochucení:
kaší,
dezertů, 
zmrzlin.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.