Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šťáva z červené řepy

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva z červené řepy

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

47 kcal

Energie kJ

196 kJ

Bílkoviny

1.5 g

Sacharidy

9 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.5 g) Sacharidy (9 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (13.4 %) Sacharidy (80.6 %) Tuky (3.9 %) Vláknina (2.1 %)

Červená řepa (Beta vulgaris) je kořenová zelenina původně pocházející ze Středomoří. Je typická intenzivně červenou až červenofialovou barvou a výraznou chutí.

Šťáva z červené řepy a zdraví

Červená barva řepy je způsobena silným antioxidantem betacyaninem, který má pozitivní vliv na imunitní systém. Je významným zdrojem betainu, který má schopnost snižovat hladinu homocysteinu v těle. Někteří lidé špatně metabolizují červené barvivo, dochází pak ke zbarvení moči do červena - toto ale není zdraví škodlivé. Červená řepa je významným zdrojem draslíku, má tak nemalý vliv na činnost srdečně-cévního systému.

Šťáva z červené řepy v kuchyni

Šťáva z červené řepy se nejčastěji používá v kombinaci s dalšími druhy zeleniny, občas i ovoce a klíčených potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.