Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy
Energie kcal
47 kcal
Energie kJ
196 kJ
Bílkoviny
1.5 g
Sacharidy
9 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
0.5 g
Červená řepa (Beta vulgaris) je kořenová zelenina původně pocházející ze Středomoří. Je typická intenzivně červenou až červenofialovou barvou a výraznou chutí.
Červená barva řepy je způsobena silným antioxidantem betacyaninem, který má pozitivní vliv na imunitní systém. Je významným zdrojem betainu, který má schopnost snižovat hladinu homocysteinu v těle. Někteří lidé špatně metabolizují červené barvivo, dochází pak ke zbarvení moči do červena - toto ale není zdraví škodlivé. Červená řepa je významným zdrojem draslíku, má tak nemalý vliv na činnost srdečně-cévního systému.
Šťáva z červené řepy se nejčastěji používá v kombinaci s dalšími druhy zeleniny, občas i ovoce a klíčených potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.