Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy
Energie kcal
62 kcal
Energie kJ
258 kJ
Bílkoviny
1 g
Sacharidy
12 g
Tuky
0.7 g
Vláknina
0.5 g
Borůvky jsou plody keře brusnice borůvky (Vaccinium myrtillus) se sytě modrou barvou a výraznou chutí. Jedná se o rostlinu, která je typická pro lesní porosty mírného a chladnějšího pásma.
Šťáva z borůvek je - stejně jako ostatní lisované šťávy - bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík a antioxidanty. Konzumace čerstvě lisované šťávy z borůvek má tedy vliv na činnost srdce a cév. Šťáva z borůvek má střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Šťáva z borůvek se nejčastěji používá samotná nebo v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleniny, ovoce a
klíčených potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek. Šťávu z borůvek je možné použít i k ochucení:
- kaší,
- dezertů,
- zmrzlin,
- smoothie.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.