Kurzy ATAC

Šťáva z borůvek

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva z borůvek

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

62 kcal

Energie kJ

258 kJ

Bílkoviny

1 g

Sacharidy

12 g

Tuky

0.7 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1 g) Sacharidy (12 g) Tuky (0.7 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (6.8 %) Sacharidy (81.4 %) Tuky (10.2 %) Vláknina (1.6 %)

Borůvky jsou plody keře brusnice borůvky (Vaccinium myrtillus) se sytě modrou barvou a výraznou chutí. Jedná se o rostlinu, která je typická pro lesní porosty mírného a chladnějšího pásma.  

Šťáva z borůvek a zdraví

Šťáva z borůvek je - stejně jako ostatní lisované šťávy -  bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík a antioxidanty. Konzumace čerstvě lisované šťávy z borůvek má tedy vliv na činnost srdce a cév. Šťáva z borůvek má střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.​

Šťáva z borůvek v kuchyni

Šťáva z borůvek se nejčastěji používá samotná nebo v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleninyovoce a 
klíčených potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek. Šťávu z borůvek je možné použít i k ochucení:
kaší,
dezertů, 
zmrzlin,
- smoothie.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.