Exotický hokaido krém s červenou čočkou

Dýňových polévek a krémů máme v archívu naší školy hned několik. Na první pohled by se mohlo zdát, že už není možné přijít s ničím novým. Opak je ale naštěstí pravdou. Naším dnešním cílem bude připravit krém, který si kromě gurmánů oblíbí především sportovci a jedinci toužící po redukci hmotnosti.

Dostupnost surovin je bezproblémová, příprava jednoduchá a vcelku i rychlá a cena víc než příznivá. Není co dodat, takže pojďme si vyhrnout rukávy a pustit se do práce.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Krém je typicky vysokosacharidový. Pokud na začátku zaznělo, že si jej oblíbí především snaživci o redukci hmotnosti, měli jsme tady na mysli diety postavené právě na vysokosacharidovém režimu.

  2. Zastoupení vlákniny je doslova královské. Tento mírný nadprůměr způsobí, že hodnota glykemického indexu sacharidů a v podstatě i celého receptu bude tlačena o to více směrem dolů.

  3. Množství bílkovin na jednu porci je nadneseně řečeno lehce provokativní. A to předevvším proto, že jsme nepoužili žádný proteinový koncentrát. Jejich rostlinný původ by měl teoreticky zajistit dobrou stravitelnost, přítomnost čočky toto ale trochu pokazí.

  4. Obsah tuků je sám o sobě velmi nízký, v poměru vůči bílkovinám tento parametr vystoupí o to více. Kupodivu budou převažovat nasycené formy z důvodu přítomnosti kokosového oleje, naštěstí jsou ale pro naše zdraví v příznivé podobě.

  5. Množství energie je sice na polévku mírně vyšší, z tohoto parametru bych ale obavy neměl. Vysoký poměr bílkovin a vlákniny společně s nízkou hodnotou glykemickéhoo indexu způsobí, že dietně založení jedinci nebudou ve svém snnažení nijak omezeni. Pokud si naložíte porce dvě a přidáte k ní i kvalitní (nejlépe kváskový) chléb, získáme tak plnohodnotný hlavní chod.

  6. Termicky máme na talíři typicky ohřívající pokrm.

  7. Acidobazicky se budeme pohybovat v mírně kyselinotvorných tendencích. V tomto směru parametr, kterého se v nejmenším neobávejme.

  8. Poměry jin a jang tendencí jsou na normované škále posunuty na jin stranu.

  9. Sportovci budou mít radost především z dostatku bílkovin. V těchto situacích bych volil krém jako součást oběda.

  10. Nízký glykemický index a dostatek vlákniny ocení i diabetici či lidé s inzulínovou rezistencí, jejichž životním úkolem je péče o správnou hladinu krevního cukru.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.