Čočkový salát

Čočka je vcelku typickou plodinou v našich zeměpisných šířkách. Zájemci o konzumaci luštěnin proto s oblibou hledají možnosti, jak využít naplno její potenciál, aniž by se trápili jejími nežádoucími dopady na proces trávení. Dnešní recept bude snahou o vytvoření salátu, u něhož se (kromě jiného) zaměříme především na co nejlepší stravitelnost.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Poměry zastoupených makroživin v celé porci vůbec nejsou špatné. Právě naopak – převažují sacharidy, o kterých můžeme říci, že jsou z důvodu nemalého obsahu nestravitelné vlákniny nízkoglykemické.

  2. To ale zdaleka není všechno. Obecně platí, že luštěniny jsou obtížně stravitelné nejen z důvodu přítomné vlákniny, ale i obsahu antinutričních složek. Protože jsme ale čočku nechali delší dobu naležet ve vodě a nastartovali tím procesy klíčení (byť pouhým okem zatím neviditelné), nemalá část těchto nežádoucích látek byla transformována. Navíc jsme pomohli k mnohem lepší stravitelnosti vlákniny i tepelnou úpravou.

  3. Obsah bílkovin je víc než dostačující. Dokonce pro některé skupiny strávníků až zbytečně vysoký, platí to především pro ženy, děti či jedince s jakýmikoli dysfunkcemi trávicího traktu. Tito se samozřejmě nemusí za každou cenu dnešnímu receptu vyhýbat, postačí pouze snížit velikost porce.

  4. Tuky jsou zastoupeny v naprosto minimálním množství, jasně převažují nenasycené formy. Z nutričního hlediska tedy máme v tomto směru na talíři skutečně „zdravý“ recept.

  5. Energeticky je výsledek našeho snažení posunutý na stranu jin. Přítomnost celozrnného pečiva, tepelná úprava některých surovin a použití soli doplní jang tendence. V tomto směru můžeme salát vychutnávat v klidu, protože se nepotýkáme s žádným extrémem.

  6. Obsah energie je naprosto dostačující k tomu, abychom salát mohli použít jako hlavní chod.

  7. Termicky jsme připravili osvěžující recept. Zimomřiví jedinci nechť použijí ohřívající druhy koření, se kterým ale manipulujte s velkou opatrností.

  8. Acidobazická charakteristika bude směřovat k mírně okyselujícím tendencím. S tímto se musíme smířit, běžnými kulinářskými postupy toto bohužel neovlivníme.

  9. Úroveň stravitelnosti je otázkou do žhavé diskuze. Jak už zaznělo, luštěniny jsou velmi náročně stravitelnou skupinou potravin. Dnes použitými postupy úpravy čočky jsme situace podstatně zlepšili. Dokonalé to samozřejmě nebude, záleží ale pochopitelně na tom, s čím budeme srovnávat. Pokud vezmeme na paškál maso, vejce nebo tvaroh, dnešní recept je jasným vítězem. Optimalizovat tento parametr můžeme ještě úpravou velikosti porce, což je už ale „boj“ každého z nás.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

25 minut (bez namáčení)

Přibližná cena

20 Kč / celá porce

Kategorie

Hlavní chody

Vhodné pro




Podobné recepty