Energie kcal
23 kcal
Energie kJ
97 kJ
Bílkoviny
1.4 g
Sacharidy
3 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
1.4 g
Hlávkový salát (Lactuca sativa var. capitata) je velmi oblíbená a rozšířená listová zelenina na celém světě, původně pochází z Asie. V kuchyni se používají jeho listy.
Listy hlávkového salátu jsou bohatým zdrojem draslíku a vlákniny. Tato kombinace živin významně ovlivňuje činnost střevního traktu a srdečně-cévního systému. Obsah hořčin podporuje trávení.
Listy hlávkového salátu se v kuchyni používají stejným způsobem jako ostatní druhy listové zeleniny. Nejčastěji se konzumují syrové, jejich tepelná úprava není až tak častá. Je možné je i zkvasit (výroba pickles).
Používá se jako součást:
- zeleninových obloh,
- salátů.
Listy je možné i lisovat do šťáv.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.