Kurzy ATAC

Salát hlávkový čerstvý

Kategorie: Zelenina / Listová

Salát hlávkový čerstvý

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

23 kcal

Energie kJ

97 kJ

Bílkoviny

1.4 g

Sacharidy

3 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1.4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.4 g) Sacharidy (3 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1.4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (25.5 %) Sacharidy (54.5 %) Tuky (7.8 %) Vláknina (12.2 %)

Hlávkový salát (Lactuca sativa var. capitata) je velmi oblíbená a rozšířená listová zelenina na celém světě, původně pochází z Asie. V kuchyni se používají jeho listy.

Hlávkový salát a zdraví

Listy hlávkového salátu jsou bohatým zdrojem draslíku a vlákniny. Tato kombinace živin významně ovlivňuje činnost střevního traktu a srdečně-cévního systému. Obsah hořčin podporuje trávení.   

Hlávkový salát v kuchyni

Listy hlávkového salátu se v kuchyni používají stejným způsobem jako ostatní druhy listové zeleniny. Nejčastěji se konzumují syrové, jejich tepelná úprava není až tak častá. Je možné je i zkvasit (výroba pickles).
Používá se jako součást: 
- zeleninových obloh,
- salátů.

Listy je možné i lisovat do šťáv.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.