
Cizrna, neboli římský hrách, se prosadila ve středozemní, arabské, ale také indické kuchyni. My však dnes nebudeme cestovat do dálné ciziny a připravíme si cizrnu ve své vlastní kuchyni, ryze středoevropské. A vytvoříme z ní pokrm, který nám budou moci závidět i samotní Římané… Cizrna patří mezi výživově nejkvalitnější druhy luštěnin. Je spolehlivou zásobárnou vlákniny a mnoha jiných důležitých látek, které jsou pro naše tělo přínosné. Její nutriční potenciál, využitelnost a stravitelnost všech zdraví prospěšných látek dnes ještě zvýšíme tím, že si na talíř naložíme porci cizrny v její naklíčené podobě.
Ačkoliv si klíčenou cizrnu lze poměrně snadno zakoupit v kdejakém větším obchodě či supermarketu, můžeme se pustit do jejího klíčení i na vlastní pěst, respektive na vlastní cizrnu. Proces to není nikterak složitý a ušetříme tím naší peněžence i pár korun. Stačí jen na noc namočit kuličky římského hrachu do vody, ráno je propláchnout a nasypat do PET láhve, které proděravíme dno. Poté necháme cizrnu dva až tři dny vesele klíčit v proděravěné lahvi a několikrát denně kuličky promyjeme vlažnou vodou, aby se nám mezi nimi neobjevila nežádoucí plíseň. A po pár dnech se už můžeme radovat z naklíčené cirzny, jejíž dvou až třícentimetrové ocásky svědčí o úspěchu našeho snažení.
Odemkněte si tento recept
Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.
Vlastnosti receptu
-
Hodnotit dnešní salát je příjemnou výzvou. Důvod je takový, že většina salátů se z nutričního hlediska potýká s nedostatkem některých makroživin, nejčastěji bílkovin. My ale máme na talíři harmonicky vyladěnou výjimku.
-
V předchozí větě jsem použil pojem „harmonický“. Ten se pojí k poměrům makroživin, ne použitým surovinám – k dokonalosti nám v salátu chybí zdroje obilovin, ale to trochu předbíhám.
-
Prvně vezměme na paškál sacharidy, které celému receptu jasně dominují. Jejich zdrojem je převážně cizrna. Jsou tedy komplexnía nízkoglykemické. O jejich stravitelnosti můžeme vést vášnivé diskuze, protože pochází ze syrové luštěniny. Ta je ale naklíčenáa my víme, že tento proces naprosto zásadním způsobem mění celkovou charakteristiku všech živin, v tomto směru k lepšímu.
-
Velmi vysoké je zastoupení vlákniny. Tady máme nárok skákat radostí, na stranu druhou je tepelně neupravená. To znamená, že převažující zastoupení nerozpustných forem bude náročněji stravitelné ve srovnání s tepelnou úpravou (s čímž nebudou až tak souhlasit vitariáni).
-
Ukázkové je množství bílkovin. Zdrojem je cizrnaa tofu. Tedy luštěniny, u kterých se v rámci snahy o harmonickou vyváženost setkáváme s problémem jménem „zákon limitní aminokyseliny“. Česky řečeno nám v receptu chybí už jednou zmiňované obiloviny.
-
O tucíchse vyjádřím pochvalně. Jsou zastoupeny v množství, které nepřekračuje „mez slušnosti“, převážně nenasycené. Tedy vše v nejlepším pořádku.
-
Množství energie v celé porci je tak „na půl cesty mezi svačinou a hlavním chodem“. Dospělý chlap se asi dosyta nenají, u žen tomu bude ale trochu jinak. Nebude samozřejmě problém si k salátu přidat celozrnné kváskové pečivo. V takovém případě zvýšíme pocit zasycení, současně ale nekompromisně změníme poměry všech živin. Vše je samozřejmě otázkou svobodné volby.
-
Termicky je salát ochlazující. Nic na tom nezmění ani salátové koření. Tedy nic, po čem bychom chtěli či měli toužit v aktuálně probíhajícím ročním období. V tomto případě bych náš recept ladně přesunul do období léta.
- Energeticky i přes vyšší zastoupení bílkovin a použití soli se bude salát chovat jako typicky jin pokrm .
-
Úroveň stravitelnosti ve smyslu délky trávení bude náročnější. Toto znamená, že velmi nízká hodnota glykemického indexu a vysoký poměr vlákninys dobře stravitelnými bílkovinamiprodlouží proces trávení, který ale nebude energeticky náročný.
- Výhodou salátu je bezesporu absence laktózya lepku. Kdyby bylo na mě, přidal bych k němu bezlepkovou obilovinu (například pohanku) a vnímal bych jej v teplých letních měsících jako plnohodnotnou a snadno stravitelnou hlavní porci. Jediné, na co bych si dal pozor, je dostatečně dlouhá doba před pohybovou aktivitou.
Odemkněte si tento recept
Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.
Doba přípravy
5 minut (bez klíčení cizrny)
Přibližná cena
24 Kč / celá porce