Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření
Energie kcal
180 kcal
Energie kJ
753 kJ
Bílkoviny
3.3 g
Sacharidy
16.7 g
Tuky
3.3 g
Vláknina
33.3 g
Česnek kuchyňský (Allium sativum L.) se pěstuje tak dlouho, že je nemožné určit přesné místo původu. Obecně je za domov považována centrální Asie. V současnosti se pěstuje téměř po celém světě, nejvíce v Číně, Španělsku, jižní Francii a celém Středozemí. Silice v cibuli obsahuje látku zvanou allin, která se po drcení změní na allicin, který je silně baktericidní, aseptický s působením na plísně, prvoky a viry. Nejčastěji se využívá čerstvý, ale existuje i v sušených plátcích, granulovaný nebo práškovitý. Na trhu můžeme najít velké množství druhů zpracování česneku, například nakládaný v octu, oleji či soli.
Česnek komplexně posiluje náš imunitní systém. Do svých schopností zahrnuje zlepšování trávení a diabetu, snižování krevního tlaku a cholesterolu v krvi. Můžeme ho také využít jako prevenci proti rakovině tlustého střeva, žaludku, prsu nebo kůže. Díky allicinu, který má dezinfekční účinky, je účinný na rány po kousnutí a bodnutí hmyzem.
Patří:
- k rybám,
- k různým druhům masa,
- luštěninám,
- do polévek,
- do salátů,
- do majonéz.
Je součástí mnoha kořenících směsí (kari, gyros, adžika, thajské, arabské, čínské, provensálské a jiné směsi).