Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Česnek sušený

Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření

Česnek sušený

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

180 kcal

Energie kJ

753 kJ

Bílkoviny

3.3 g

Sacharidy

16.7 g

Tuky

3.3 g

Vláknina

33.3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (3.3 g) Sacharidy (16.7 g) Tuky (3.3 g) Vláknina (33.3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (7.7 %) Sacharidy (38.8 %) Tuky (16.5 %) Vláknina (37 %)

Česnek kuchyňský (Allium sativum L.) se pěstuje tak dlouho, že je nemožné určit přesné místo původu. Obecně je za domov považována centrální Asie. V současnosti se pěstuje téměř po celém světě, nejvíce v Číně, Španělsku, jižní Francii a celém Středozemí. Silice v cibuli obsahuje látku zvanou allin, která se po drcení změní na allicin, který je silně baktericidní, aseptický s působením na plísně, prvoky a viry. Nejčastěji se využívá čerstvý, ale existuje i v sušených plátcích, granulovaný nebo práškovitý. Na trhu můžeme najít velké množství druhů zpracování česneku, například nakládaný v octu, oleji či soli.

Česnek a zdraví

Česnek komplexně posiluje náš imunitní systém. Do svých schopností zahrnuje zlepšování trávení a diabetu, snižování krevního tlaku a cholesterolu v krvi. Můžeme ho také využít jako prevenci proti rakovině tlustého střeva, žaludku, prsu nebo kůže. Díky allicinu, který má dezinfekční účinky, je účinný na rány po kousnutí a bodnutí hmyzem.

Česnek v kuchyni

Patří:
- k 
rybám,
- k různým druhům 
masa,
luštěninám,
- do 
polévek
- do 
salátů,
- do majonéz.
Je součástí mnoha 
kořenících směsí (kari, gyros, adžika, thajské, arabské, čínské, provensálské a jiné směsi).

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.