Cizrnový dip s bramborem

Chytrou úpravou některých potravin můžeme dosáhnout velmi zajímavých výsledků v oblasti nejen chutí, ale především změn charakterových vlastností výsledného pokrmu. Jedním takovým receptem je i dnešní lahůdka.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Nutričně je pokrm krásně vyvážený. Na to už jsme v naší škole zvyklí, i přesto se chvíli zdržíme u hodnocení této charakteristiky. Nemalá nálož bílkovin pochází z kombinace cizrny a lahůdkového droždí. Aminokyselinovým spektrem se tak blíží idealizovanému statusu plnohodnotnosti, nás by ale mělo zajímat trochu něco jiného – konkrétně fakt, že jsme použili cizrnu klíčenou. Proces klíčení obecně je malým zázrakem přírody, kdy v jeho průběhu dochází k intenzívním změnám ve struktuře a složení klíčené potraviny, vše v souvislosti s kvalitou obsažených živin (naštěstí ve prospěch našeho zdraví). Česky řečeno – ubývá antinutričních látek, výrazně se zlepšuje jejich stravitelnost

  2. Sacharidyy jsou zastoupeny v dostatečném množství, mají nízký glykemický index a nemalý poměr veledůležité vlákniny.

  3. Tuků je tak akorát, dominují nenasycené v čele s omega-9. V podstatě není, co víc si přát v tomto směru.

  4. Energetická nálož není vůbec vysoká, právě naopak – na to, že máme na talíři hlavní chod, se držíme na spodních hranicích normy.

  5. Termicky je pokrm mírně osvěžující. V chladných obdobích bude rozumné přidat do dipu trochu kari koření a brambory při jejich pečení mírně opepřit.

  6. Celý recept směřuje energeticky k dominantní převaze jin tendenci.

  7. I přes tepelnou úpravu většiny surovin se recept bude chovat mírně zásadotvorně. Mohou za to klíčená cizrna a syrové ředkvičky.

  8. Cizrna nepatří mezi enormně nadýmavé luštěniny, nemusíme se tedy obávat žádných rozsáhlých dopadů na proces trávení. Proto můžeme s klidem nabídnout dip i menším dětem od jednoho roku věku (tady pozor na zbytečně vysoký objem porce z důvodu nemalého obsahu vlákniny).

  9. Osobně se mi dnešní recept jako hlavní jídlo před tréninkem nebo po zátěži – sportovci tak mohou vyzkoušet, jak moc jim dnešní lahůdka bude „sedět“.

  10. Protože nemáme na talíři žádnou energetickou bombu, je možné recept zařadit mezi horké favority dietních pokrmů podporujících redukci nadbytečných kilogramů.

  11. Určitě budou mít radost jedinci postižení laktózovou intolerancí, vegetariáni, vegani, diabetici…

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.