César salát

César salát je chronicky známým receptem, který v každé restauraci připraví každý (ne)vyučený kuchař. Pojďme se dnes podívat, jak by měla vypadat jeho originální receptura a jaké jsou jeho charakteristiky ovlivňující naše zdraví z pozice metabolických pochodů.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. O César salátu můžeme říci, že je odlehčenou chuťovkou, kterou zatěžuje (z pozice trávení) pouze přítomnost masa. Protože jsme ale použili kuřecí prsa, která jsou prosta tuku, až tak velká tragédie to není. Respektive nutriční tragédie to nebude v okamžiku, kdy zvolíme bio kuřecí. Pokud se toto podaří (i přes podstatně vyšší cenu a náročnější dostupnost), můžeme salát konzumovat bez jakýchkoli obav z potenciální přítomnosti zbytkového množství antibiotik či růstových hormonů.

  2. Podíváme-li se na množství energie, je nám jasné, že s klidem můžeme hovořit o dietním pokrmu. Poměry makroživin už tak ideální nejsou, dojem nám trochu kazí vyšší zastoupení tuků. To ale můžeme v rámci přípravy (a současně v případě nutnosti) elegantně regulovat – není problém použít pouze polovinu žloutku a poloviční množství oleje. Na světě bude rázem dietní salát se vším všudy.

  3. Glykemický index salátu je bez diskuzí velmi nízký – nepřekračuje hodnoty 20 jednotek.

  4. Termicky jsme připravili neutrální pokrm. Listy salátu jsou ochlazující, kořeněné maso a bageta zase ohřívající, výsledek se tedy pohybuje kolem neutrálních hodnot.

  5. Energeticky jsme na tom podobně jako v případě termiky. Zelenina s olejem a kořením je typicky jin, maso se žloutkem, solí a sýrem zase jang.

  6. Acidobazická rovnováha bude reagovat mírně kyselinotvorným směrem. Důvodem je přítomnost masa, sýra, bílého pečiva i worcestrové omáčky.

  7. César salát je oblíbenou pochoutkou prakticky v celém západním světě. Pokud dodržíme všechna originální pravidla jeho přípravy, vyjde nám ve výsledku pokrm, který nemá až tak zoufale špatné parametry a vlastnosti. Možná bych jej nedával dětem kolem jednoho roku věku, ale v podstatě je možné jej s přimhouřením oka považovat za docela racionální pokrm.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

15 minut

Přibližná cena

30 Kč / porce

Kategorie

Hlavní chody

Vhodné pro

Podobné recepty