Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Vaječný žloutek

Kategorie: Vejce / Vejce

Vaječný žloutek

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

321 kcal

Energie kJ

1342 kJ

Bílkoviny

16 g

Sacharidy

1.5 g

Tuky

27.5 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (16 g) Sacharidy (1.5 g) Tuky (27.5 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (20.9 %) Sacharidy (2 %) Tuky (77.2 %) Vláknina (0 %)

Vaječný žloutek je žlutá část vejce, jeho funkcí je zajišťovat výživu zárodku.

Vaječný žloutek a zdraví

Žloutek obsahuje vysoký podíl tuků. Od kvality stravy živočicha se odvíjí obsah omega-3 mastných kyselin, které mají významný vliv na metabolismus i zdraví. Žloutek je bohatým zdrojem cholesterolu, který je ve větším množstvím rizikový pro srdečně-cévní systém, je proto vhodné mít jejich konzumaci pod kontrolou. Je kvalitním zdrojem vitamínu D3, který podporuje metabolismus vápníku a jeho ukládání do kostí.

Vaječný žloutek v kuchyni

Vaječný žloutek má široké uplatnění ve sladké i slané kuchyni:
- moučníky,
- cukroví,
- krémy,
- pomazánky,
- likéry,
- majonéza.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.