Kategorie: Obiloviny lepkové / Pečivo
Energie kcal
245 kcal
Energie kJ
1023 kJ
Bílkoviny
6.2 g
Sacharidy
47.7 g
Tuky
1.1 g
Vláknina
4.6 g
Pšeničná bageta je pekárenský výrobek z pšeničné hladké mouky.
Pro její výrobu je potřeba mouka, kvasnice (ve výjimečných případech i kvásek), voda a sůl. V některých případech se používá olej, různé druhy koření či vločky a semínka.
Pro komerčně vyráběné bagety je typické použití poměrně širokého spektra různých aditiv, jejichž účelem je prodloužení trvanlivosti produktu a zvýraznění chuti či barvy.
Kvalita pečiva se tak odvíjí od způsobu jeho výroby a kvality použitých surovin.
Pšeničná bageta je zdrojem lepku, není proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování.
Pšeničná bageta je zbavena převážné většiny vlákniny. Je proto poměrně dobře stravitelná, má ale vyšší hodnoty glykemického indexu, než její celozrnná forma. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Je citlivá na skladování, bývá rizikovým zdrojem plísní.
Obsah soli u pečiva bývá silně proměnlivý, nikdy není možné jej přesně spočítat. Jedná se o komplikaci především v situacích:
- redukce hmotnosti,
- srdečně-cévních chorob,
- poruch funkce ledvin.
Běžně se používá v kombinaci:
- s různými druhy pomazánek,
- s máslem,
- se sýry,
- s uzeninami.
Pečivo se nejčastěji používá jako příloha.