Červené pesto

Originální recepturu bazalkového pesta jsme na tomto místě už popisovali. Dnes zkusíme podráždit chuťové buňky menší úpravou, která vyjde vstříc nejen milovníkům rajčat.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Při hodnocení dnešní chuťovky vycházejme z toho, co už známe z čistého bazalkového pesta. Na první pohled v nutriční tabulce zaujme energetická hodnota. Tady se není čemu divit, množství použitého olivového oleje nekompromisně vede celý recept jasným směrem. V žádném případě tak nebudeme mluvit o dietním pokrmu, ale s tím jsme počítali už při jeho výrobě, takže kvůli této „maličkosti“ určitě nebudeme hned ze začátku pesto zatracovat.

  2. Přítomnost rajčat v syrové i nakládané podobě napovídá, že se kromě výrazné a pro mnohé i netradiční chuti můžeme těšit na určitý přísun lykopenu. Tento antioxidant je sice lépe biologicky využitelný z tepelně upravených rajčat, s tím se ale nemusíme nijak výrazně trápit.

  3. Přidáním rajčat a nenápadným ubráním množství olivového oleje jsme snížili množství energie a současně zvýšili poměr vlákniny. V obou případech nekompromisní výhoda, která uvědomělému jedinci musí zákonitě udělat radost.

  4. Pesto je typicky uvolňující, tuto tendenci omezíme zařazením celozrnného kváskového pečiva.

  5. Termicky je dnešní svačinka mírně ochlazující.

  6. Glykemický index se drží hodně při zemi, tedy další informace, která by měla vyloudit úsměv.

  7. Acidobazicky bude celý recept mírně okyselující. S touto hodnotou můžeme hýbat směrem k neutrálním parametrům především zařazením většího množství syrové zeleniny jako zdroje antioxidantů.

  8. Recept obsahuje mírně vyšší množství soli – kardiaci by měli být opatrní ve stejné míře, jako gurmáni snažící se zhubnout nějaké to kilo.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.