Kategorie: Ořechy a semena / Ořechy
Energie kcal
618 kcal
Energie kJ
2586 kJ
Bílkoviny
24 g
Sacharidy
14 g
Tuky
50 g
Vláknina
4.5 g
Nejedná se o ořechy, ale semena získávána z šišek borovice pinie (Pinus pinea). Tento jehličnatý strom je nejvíce rozšířen v oblastech Středozemního moře a Blízkého východu.
Piniové ořechy jsou bohatým zdrojem nenasycených tuků a draslíku - tyto látky mají pozitivní vliv na snižování rizika vzniku srdečních onemocnění. Zastupují i vyšší podíl hořčíku, který snižuje svalové napětí. Ořechy mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Pinie jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, je proto vhodné je před konzumací tepelně upravovat.
Piniové oříšky jsou delikatesou především italské kuchyně, kde se používají při výrobě pesta. Dále se využívají k přípravě:
- dezertů,
- nádivek,
- salátů.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.