Cereální snídaně

O cereáliích se hovoří v posledních téměř dvaceti letech neustále. Producenti potravin na síle jejich významu staví svoje reklamní kampaně, běžná populace žije v domnění, že jejich pravidelná konzumace zázračným způsobem zlepší jejich vlastní zdraví...

Pojem cereální je bohužel v dnešní době příliš zprofanovaný. My si dnes proto připravíme jednu z dobře dostupných variant skutečně kvalitního cereálního receptu v podobě snídaně.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Jak už zaznělo, celá směs je typicky vysokosacharidová s poměrně nízkým glykemickým indexem nepřesahujícím hodnotu 35 jednotek.

  2. Obsah bílkovin je doslova ukázkový, na jednu vydatnou porci pro průměrného člověka skutečně plně dostačující. Jsou pouze rostlinné, tedy dobře stravitelné a nezatěžující tak trávení. I proto tento recept zařazujeme jako snídaňovou cereálii na Detoxikační víkendy.

  3. Poměr vlákniny je průměrný, velmi příznivý (zajímavý) je poměr mezi jejími rozpustnými a nerozpustnými složkami. Stravitelnost vlákniny a vůbec její chování v trávicím traktu se z podstatné části odvíjí od použití teplé až horké vody do směsi a důkladném promíchání s dostatečnou časovou investicí (cca 5 minut) nutnou k nabobtnání rozpustných forem.

  4. Energeticky je pokrm poměrně dost bohatý, celá normovaná dnešní porce by měla zasytit každého zprůměrovaného jedlíka.

  5. Termicky je pokrm neutrální . To bude platit ale za podmínky, že do směsi použijeme horkou vodu, která má schopnost posunout výsledek z mírně osvěžujících parametrů.

  6. Cereální snídaně samozřejmě z pohledu energetických tendencí může vykazovat pouze a jenom dominující směr jin, protože nejsou zastoupené žádné výrazné jang suroviny či tendence (s výjimkou horké vody).

  7. Vytrvalostním sportovcům se dnešní výsledek bude moc líbit, stejně jako by tomu mělo být i u malých dětí (přibližně od jednoho roku věku, kdy ve snídani zastoupené poměry rozpustné i nerozpustné vlákniny budou bezproblémové) z důvodu přítomnosti sladkého medu.

  8. Vločky jsou zdrojem lepku, celiaci by měli sáhnout po jiné alternativě. Celkové charakteristice receptu to naštěstí nijak neublíží.

  9. Pokud někomu bude připadat dnešní snídaně příliš „obyčejná“, všimněte si prosím mj. i toho, že všechny zvolené suroviny pochází z našich zeměpisných šířek, jsou tedy typické pro podmínky, ve kterých dlouhodobě žijeme.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

1 minuta

Přibližná cena

15 Kč

Kategorie

Snídaně

Vhodné pro




Podobné recepty