Kurzy ATAC

Kaše jáhlová

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Kaše

Kaše jáhlová

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

382 kcal

Energie kJ

1597 kJ

Bílkoviny

12.5 g

Sacharidy

71 g

Tuky

2.5 g

Vláknina

5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (12.5 g) Sacharidy (71 g) Tuky (2.5 g) Vláknina (5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (13.7 %) Sacharidy (77.8 %) Tuky (5.9 %) Vláknina (2.6 %)

Jáhlová kaše je instantní potravina vyráběna šetrnou extruzí z jáhel (loupané proso - Panicum). 

Jáhlová kaše a zdraví

Kaše je přirozeně bezlepková, je proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Je tedy součástí bezlepkového způsobu stravování.
Jáhlová kaše je dobrým zdrojem vlákniny, v tomto směru má u zdravých jedinců pozitivní vliv na střevní trakt. Protože výrobek prošel extruzí (zpracováním pomocí vysoké teploty a tlaku), má vysokou hodnotu glykemického indexu.
Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
 Kaše je velmi dobře stravitelná.

Jáhlová kaše v kuchyni

Kaši je možné připravit ve sladké i slané variantě, mnohem častější jsou ale sladké formy. 
Příprava je jednoduchá a rychlá - kaši je potřeba zalít tekutinou (teplou nebo studenou) - nejčastěji vodou nebo mlékem.
Kaše se běžně ochucují přidáním:
ovoce, 
- ořechů, 
- semínek, 
- medu, 
- sirupů, 
- skořice,
- čokolády.