Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Kaše
Energie kcal
382 kcal
Energie kJ
1597 kJ
Bílkoviny
12.5 g
Sacharidy
71 g
Tuky
2.5 g
Vláknina
5 g
Jáhlová kaše je instantní potravina vyráběna šetrnou extruzí z jáhel (loupané proso - Panicum).
Kaše je přirozeně bezlepková, je proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Je tedy součástí bezlepkového způsobu stravování.
Jáhlová kaše je dobrým zdrojem vlákniny, v tomto směru má u zdravých jedinců pozitivní vliv na střevní trakt. Protože výrobek prošel extruzí (zpracováním pomocí vysoké teploty a tlaku), má vysokou hodnotu glykemického indexu.
Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Kaše je velmi dobře stravitelná.
Kaši je možné připravit ve sladké i slané variantě, mnohem častější jsou ale sladké formy.
Příprava je jednoduchá a rychlá - kaši je potřeba zalít tekutinou (teplou nebo studenou) - nejčastěji vodou nebo mlékem.
Kaše se běžně ochucují přidáním:
- ovoce,
- ořechů,
- semínek,
- medu,
- sirupů,
- skořice,
- čokolády.