Caprese po domácku

Jedna z mých nejoblíbenějších zemí, kam mě to opakovaně táhne, je Itálie. Důvody jsou prosté – pár hodin cesty, navíc po dálnici, sluníčko a především skvělá gastronomie orientovaná na chuť i kvalitu používaných surovin současně.

Představovat originální a nesmrtelný salát Caprese je nošením dříví do lesa, při jeho přípravě bude mnohem důležitější zaměřit pozornost na použité suroviny, které umí podstatný způsobem zasáhnout do výsledného gastro zážitku.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Jak už zaznělo výše, recept je skvělým osvěžujícím zpestřením pro letní měsíce. Protože jeho základem je nemalé množství zrajícího živočišného sýra, je potřeba brát v potaz riziko zahlenění, které ale na stranu druhou nebude tak dramatické jako například u jogurtů nebo zakysaných mléčných výrobků. Ptáte-li se po důvodech, vězte, že na vině je minimum laktózy.

  2. Už na první pohled vidíme, že v nutriční tabulce vévodí tuky, jejichž objem naštěstí máme možnost upravovat množstvím olivového oleje. I tak se ale bavíme o vydatné kalorické bombě. Jako výhoda může být vnímáno větší dávka bílkovin – živočišných, tedy plnohodnotných.

  3. Energeticky je recept více jangový, tuto charakteristiku ale umíme ovlivnit množstvím jinového oleje.

  4. Úroveň zátěže při trávení je vyšší, v případech obsahu sýra se toto prostě stává. Od toho bych odvíjel i situace, v souvislosti se kterými bych si chtěl na salátu pochutnat. V kombinaci s pečivem není problém se nutričně přesunout ze svačiny i na oběd. Při redukční dietě bych byl ve večerních hodinách opatrný, a to minimálně s přidáním olivového oleje, bez kterého ale caprese není caprese.

  5. Slíbil jsem komentář k soli. Proč se mi nelíbí? Netvrdil bych, že se mi přímo nelíbí, ale z mého pohledu zbytečně posouvá chuť receptury nežádoucím směrem. Navíc je silně jangová, což u jangového pokrmu nemusí být přímo výhra. A když už jsem u kritiky, soli je v současné době všude dost (je součástí i pečiva, které k salátu přikusujeme), zbytečně zavodňuje, zvyšuje krevní tlak, přetěžuje lymfatický systém, oblbuje chuťové buňky… OK, už končím, beztak už zase vypadám jako extrémista.

  6. Mozarella je zdrojem cholesterolu – v použitých 100 gramech je obsaženo přibližně 90 mg. Obvykle tyto informace přecházím bez povšimnutí, protože považuji obsah cholesterolu ve stravě v souvislosti s jeho dopadem na zdraví prakticky za bezpředmětný, i když bohužel velmi medializovaný. Stále ale mezi námi žijí jedinci, kteří tyto informace vyžadují, tak doufám, že jsem uspokojil požadavky všech.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

5 minut

Přibližná cena

50 Kč / celá porce

Kategorie

Svačiny

Vhodné pro






Podobné recepty