Brokolicový krém

Brokolice se z nutričního hlediska právem řadí mezi královnu zeleniny. Důvodem je obsah vitamínů, minerálů, enzymů a mnoha dalších zajímavých látek v čele s takzvanými sulforafany, u kterých byla za určitých podmínek dokonce prokázána protirakovinná aktivita.

Zamyšlení

Než si začneme brousit zuby na chutný a výživný recept, který umí „zatočit“ se zhoubnými nádory, zklamu zájemce potvrzením, že tyto zázračné účinky se vztahují pouze k syrovým variantám. Vitariáni tedy dnes hody mít nebudou, připravíme si tepelně upravenou krémovou polévku, kterou odlišíme od tradičních krémových receptur absencí smetany. Zahušťovat a ochucovat ale budeme, pro mnohé trochu netradičně.

Ještě na skok se vrátím k protinádorovým účinkům brokolice, které jsem tolik vychválil a následně některé nadšence zklamal popřením díky tepelné úpravě. Nerad zažívám zklamání na jakýchkoli frontách, zkusíme proto dnes v kuchyni trochu „zakouzlit“ a vyčarovat demokratickou variantu.

Výběr surovin

Pro přípravu brokolicové polévky potřebujeme (logicky) brokolici (i když po dlouholetých zkušenostech s potravinářským průmyslem bych se vůbec nedivil, kdyby se našel někdo s tvrzením, že ji vyrobí i bez brokolice. Takto jsem v minulosti na vlastní oči v Německu viděl výrobu jahod používaných do jogurtů, jejichž základem byla chemicky upravená celulóza z pilin a směs umělých ochucovadel…). Kromě menšího množství olivového oleje budeme potřebovat ještě jednu cibuli, zeleninový bio bujón, bílé tofu (vždy volím bio jako prevenci před GMO), trochu konopného mléka, limetku a balsamikový ocet.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Než odkryjeme tajnosti nutričních výhod polévky, vraťme se krátký okamžik ještě k výběru surovin v patřičné kvalitě. V hledáčku zájmu máme brokolici a obsah potenciálně protirakovinných látek.

Vždycky, když vědci objeví v rostlinách nějakou látku se zajímavými zdravotně prospěšnými účinky, máme tendenci jejich výsledky zobecňovat a pak dochází bohužel k šíření dezinformací. To samé platí i u brokolice, u které bylo prokázáno, že sulforafan glukosinolát, jak se celá látka správně nazývá, má schopnost v těle produkovat enzymy, které neutralizují karcinogeny běžně útočící na lidskou DNA. Toho dosáhneme ale pouze v situacích, kdy: a) Máme brokolici čerstvou. b) Po úpravě ji nenecháme zoxidovat (sulforafan velmi rychle podléhá oxidaci). c) Tepelně brokolici neupravíme.

Z výše popsaného vyplývá, že prokázaný obsah protirakovinných látek je fajn, otázkou je ale, jak se k nim dostat tak, aby fungovaly.

  1. Nutriční výbava je naprosto úžasná. Obsah bílkovin je extrémní, většina z nich pochází z brokolice. V přepočtu na jednu standardizovanou porci polévky o objemu 330 ml se dostáváme na velmi příjemnou dávku, které se nemusí bát téměř žádné skupiny populace (snad s výjimkou extrémní situace fenylketonurie).

  2. Tuků je minimum, ve spojení s vyšším podílem bílkovin a velkým množstvím vlákniny můžeme s klidným srdcem hovořit o dietním pokrmu. Takže všichni snaživci, kteří toužíte zredukovat nadbytečné kilogramy – máte před sebou jednoduchý recept z dobře dostupných i cenově přijatelných surovin, neváhejte…

  3. Celkové zastoupení energie je velmi nízké, připojuji se proto k předchozímu tvrzení o dietetických schopnostech dnešní speciality.

  4. Termicky je pokrm mírně ohřívající. V případě potřeby není problém použít trochu kari nebo pepře, v zimních měsících to není k zahození.

  5. Pochvalme obsah aktivních enzymů a dalších zdraví prospěšných látek, které se nám chytře podařilo „propašovat“ do tepelně připraveného pokrmu.

  6. Energeticky by se na první pohled mohlo zdát, že máme na talíři typicky jinový pokrm. Není to ale až tak úplně jednoznačné. Zelenina obecně je jinová, vařením jdeme tendenčně k jangu. Mixováním vzniká opět jinová charakteristika. To samé platí o tofu a konopném mléce. Obsah soli táhne recept do jangových sfér, nás by mělo zajímat mj. i nemalé množství bílkovin, které mají typicky jangový dopad. Celkový výsledek je ve srovnání s obilovinami samozřejmě jinový, ale s dominantní orientací k jangu. Tedy žádný jinový extrém.

  7. Acidobazicky máme na talíři zásadotvorný pokrm. Další důvod, proč se usmívat a mít dobrou náladu.

  8. Glykemický index je nekompromisně nízký, diabetici jásejte, prosím.

  9. S výjimkou nešťastlivců alergických na sójové produkty mě nenapadá nikdo, kdo by se musel polévce vyhýbat. Bez laktózy a mléčných bílkovin, bez lepku…prostě nádhera.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.