Avokádové guacamole

Mnohé speciality mexické kuchyně zdomácněly i v našich končinách. A přiznejme si, že to zdaleka nemusíme vnímat jako negativní projev globalizace. Při racionálním přístupu ke stravování budeme totiž schopni najít situace, kdy některé tyto exotické recepty přijdou vhod nejen svým vlivem na termoregulaci organismu. Dnes se podíváme na zoubek receptu, který si říká guacamole.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Pomineme-li chuťové hodnocení mexického guacamole, které je ryze subjektivním procesem, zcela určitě se nevyhneme poznámce ke spektru použitých surovin. Ty jsou zajímavé hned z několika úhlů pohledu, ke všem se průběžně propracujeme v následujících bodech.

  2. Nejprve by dle nepsaných pravidel měl přijít na řadu pohled na nutriční složení. Makrosložky jsou zastoupeny v ne úplně tradičních poměrech. Obecně vzato je pokrm sice vysokosacharidový, do popředí ale poměrně výrazně vstupují tuky. Ale hezky popořadě – nejprve sacharidy. Největší množství z nich pochází z pečiva, jsou tedy komplexní. Jejich nespornou výhodou je fakt, že prošly kvasným procesem, což se odrazí na jejich celkové stravitelnosti. Glykemický indexspadá do kategorie nízký, i tady je vše v naprostém pořádku.

  3. Naprosto fenomenální je zastoupení vlákniny. To je na celou porci skutečně neobvykle vysoké, za což bychom měli být samozřejmě rádi. Malou vadou na kráse tohoto úžasného parametru je fakt, že suroviny neprošly tepelnou úpravou. Proto bude stravitelnostvlákniny trochu náročnější. Tak nebo tak vláknina výrazně tlačí hodnotu glykémie celého pokrmu do velmi nízkých hodnot.

  4. Nejmenší množství ze všech složek připadá na bílkoviny. To ale neznamená, že by byly gramážně v deficitu. Pravda – není jich příliš mnoho, proteinovou malnutirici si ale konzumací guacamole určitě nepřivodíme. Jsou rostlinného původu, tedy poměrně dobře stravitelné.

  5. Je potřeba si ještě všimnout množství energie, které je díky vyššímu poměru tuků na svačinu poměrně nadprůměrné. Z tohoto důvodu doporučuji nejíst dnešní výtvor jako součást večeře, zbytečně bychom se přiblížili k riziku nadměrného ukládání zásobních tuků.

  6. Učebnicová přehlídka extrémů nastane v okamžiku, kdy budeme hodnotit termickývliv pokrmu. Silně ochlazujícíavokádo, sůl a koriandr budou čelit typicky horkýmpotravinám typu cibule, pepře nebo chilli papriček. Výsledek celku bude dominantně ohřívající. Počítejte ale s tím, že tyto protiklady patřičným způsobem ovlivní metabolismus i projevy emocí skrze chuťové vjemy. Řečeno česky – na to, že je dnešní recept vnímán jako energeticky vydatná svačina, bude mít „grády“ ve všech směrech.

  7. Acidobazická charakteristika bude na mírně okyselujícístraně.

  8. Zpětný pohled do nutriční tabulky napoví, že vyšší poměr tuků přijde vhod především vytrvalostním sportovcům. Teoreticky vzato by guacamole mohlo být použito jako předtréninkové jídlo. To ale pouze v případech, kdy sportovec dobře reaguje na ostrá koření – v oblasti tráveníi funkce potních žláz(teoreticky hrozí riziko zvýšeného pocenía následné dehydratace).

  9. Přítomnost ostrých druhů koření způsobí, že se receptu budou muset vyhnout malé děti, těhotné i kojící ženy a jedinci se žlučníkovými problémy.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

10 minut

Přibližná cena

38 Kč / celá porce

Kategorie

Svačiny

Vhodné pro







Podobné recepty