Amarantový porridge

Bezlepkové a bezlaktózové pochoutky sladkého rázu jsou v dnešní době stále žádanější. Není se ani co divit, protože v oblasti zdravého životního stylu jsou pojmy lepek a mléčný cukr citovány stále častěji. Když k nim přidáte charakteristiky vysokého glykemického indexu, běžně používaná aditiva a různé zvýrazňovače chutí, nemůžeme se ani divit, že racionálně uvažující člověk zajásá nad každým potenciálně zdravým dezertem.

A právě takový nás čeká i dnes.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Dezert se typicky vysokosacharidový. Díky dostatečnému zastoupení vlákniny a přítomnosti ostatních makroživin můžeme s radostí prohlásit, že se nám na talíři „vyskytla“ nízkoglykemická dobrota.

  2. Poměry živin jsou poměrně vyrovnané. Ukázkový je obsah bílkovin, na kterých shledávám pouze jedno mínus – pochází pouze z amarantu. Byl bych samozřejmě raději, kdyby se rostlinné zdroje více kombinovaly, ale co je na světě dokonalé…

  3. Chvalme dále – obsah tuků je v krásné normě. Přibližně polovina pochází z amarantu, druhá půlka se rekrutuje ze zdrojů kokosu. Poměrově sice převažují nasycené formy, ale nenechme se tímto zneklidnit – většina nasycených kyselin v kokosu je zdraví prospěšná. Tedy další důvod k jásotu.

  4. Celkové množství energie není pro potenciální riziko nadváhy žádnou tragédií. To znamená, že i v situacích redukce nadváhy je možné si dnešní sladkost v určitém množství dopřát. Připadá to v úvahu samozřejmě primárně v případech vysokosacharidových režimů.

  5. Termicky se dezert bude chovat velmi mírně ochlazujícím způsobem. V letních měsících jako na zavolanou.

  6. Acidobazický systém nebude po konzumaci našeho dezertu nijak dramaticky trpět. V celkovém součtu by nám měla vyjít velmi mírná kyselinotvornost, což je na sladkost úžasný parametr.

  7. Z pohledu energetických tendencí jsou ve zbytečném přebytku zastoupeny jin charakteristiky. Vzhledem k tomu, že se toto od většiny sladkostí stejně očekává, nedělal bych si s tím těžkou hlavu.

  8. Na dezertu si rády pošmáknou děti od jednoho roku, celiaci, laktózově intolerantní, těhotné ženy, dokonce i diabetici…

  9. Sportovci mohou využít potenciál receptu klidně jako první potréninkové jídlo. Aerobně ladění jedinci mohou i před zátěží, konkrétní doba už je otázkou individuality (obecně navrhnu 60 – 90 minut před výkonem).

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.