Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření
Energie kcal
370 kcal
Energie kJ
1545 kJ
Bílkoviny
12 g
Sacharidy
50 g
Tuky
6 g
Vláknina
28 g
Kardamom používáme nejčastěji drcený nebo jako prášek. Má nasládlou kořenitou chuť s jemným citronovým aroma. Tato rostlina má svůj původ v tropických lesích v jižní Indii., dnes roste na Srí Lance, v Guatemale, Indočíně a Tanzanii.
Osvěžuje dech, podporuje trávení, pomáhá při nadýmání a pálení žáhy. Dále pomáhá při bolestech hlavy, ucpaném nosu nebo posiluje srdce. V arabských zemích jej považují za afrodiziakum.
Je typický pro indickou, arabskou a čínskou kuchyni. Je součástí směsí koření jako kari nebo garam masala. Kardamom je typické koření pro vánoční pečivo, perníky, ovocné zákusky a kompoty. Dále je vhodný do jakéhokoli sladkého jídla, k ochucení kávy, čaje či kořeněného a svařeného vína. Mimo sladkou kuchyni jej používáme i na steaky, mleté maso nebo do paštik, polévek, omáček, bramborových jídel a masových vývarů. Do jídel by se měl přidávat hned na počátku vaření, lépe se tak rozvine jeho chuť.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.