Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Kardamom semena

Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření

Kardamom semena

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

370 kcal

Energie kJ

1545 kJ

Bílkoviny

12 g

Sacharidy

50 g

Tuky

6 g

Vláknina

28 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (12 g) Sacharidy (50 g) Tuky (6 g) Vláknina (28 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (13.6 %) Sacharidy (56.6 %) Tuky (14.6 %) Vláknina (15.2 %)

Kardamom používáme nejčastěji drcený nebo jako prášek. Má nasládlou kořenitou chuť s jemným citronovým aroma. Tato rostlina má svůj původ v tropických lesích v jižní Indii., dnes roste na Srí Lance, v Guatemale, Indočíně a Tanzanii.

Kardamom a zdraví

Osvěžuje dech, podporuje trávení, pomáhá při nadýmání a pálení žáhy. Dále pomáhá při bolestech hlavy, ucpaném nosu nebo posiluje srdce. V arabských zemích jej považují za afrodiziakum.

Kardamom v kuchyni

Je typický pro indickou, arabskou a čínskou kuchyni. Je součástí směsí koření jako kari nebo garam masala. Kardamom je typické koření pro vánoční pečivo, perníky, ovocné zákusky a kompoty. Dále je vhodný do jakéhokoli sladkého jídla, k ochucení kávy, čaje či kořeněného a svařeného vína. Mimo sladkou kuchyni jej používáme i na steaky, mleté maso nebo do paštik, polévek, omáček, bramborových jídel a masových vývarů. Do jídel by se měl přidávat hned na počátku vaření, lépe se tak rozvine jeho chuť.

 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.