Amarantové pokušení

Každý, kdo si přízná alespoň občasnou tendenci podlehnout emocím a chutím, zbystří pozornost při možnosti pochutnat si na dnešním sladkém dezertu. Pokud si statečně vyhrnete rukávy a pustíte se do jeho přípravy, na jejímž konci bude čekat silně nevšední chuťový zážitek, zjistíte, že i při totálním stavu zasycení budou mít oči neustále tendenci pošilhávat po dalším kousku, aniž by s tělem cloumala potřeba jej sníst.

Nespornou výhodou dezertu je jeho nutriční charakteristika, u které předem prozraďme, že je nádherně vyrovnaná.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Jak už zaznělo, obsah živin v rámci vzájemných poměrů je ukázkově vyvážený. Dezert je typicky vysokosacharidový. Navíc s nízkým glykemickým indexem, a to nejen z důvodu převahy komplexních sacharidů a nadprůměrného zastoupení vlákniny.

  2. Bílkovin je víc než dost. Alespoň v případě dezertu, u kterého jsme nepoužili žádný koncentrovaný protein. Jsou rostlinného původu, tedy dobře stravitelné.

  3. Tuků je obsahově méně než bílkovin, i v tomto směru považujme recept za vyvážený. Převažují nenasycené formy, navíc zde najdeme i zajímavé zastoupení omega-3.

  4. Je mojí svatou povinností upozornit na významný obsah vápníku, draslíku a antioxidantů.

  5. Obsah energie je odpovídající dezertu, který si chceme dopřát jako alternativu sladké svačiny. V žádném případě se nebavíme o extrému, právě naopak.

  6. Stravitelnost celého receptu je velmi dobrá.

  7. Termicky nás jeho konzumace ovlivní mírně ochlazujícím způsobem.

  8. Z acidobazického hlediska budeme dezert hodnotit jako mírně kyselinotvorný. Pro někoho možná ne úplně dokonalá charakteristika, ve skutečnosti ale naprosto v pořádku.

  9. Kdybych si chtěl představit ideální gastro-siestu, napadla by mě na prvém místě kombinace italské kávy s dnešním receptem. Nic se samozřejmě nemá přehánět, proto upozorněme i na něco, čemu se říká střídmost ve všech jejích významech.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

35 minut

Přibližná cena

24 Kč / celá porce

Kategorie

Dezerty

Vhodné pro








Podobné recepty