Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Píšete,
že z rostlinných zdrojů se Fe vstřebává špatně. Zajímá mě, jak moc špatně, protože např. quinoa nebo jáhly působí jako výborný zdroj železa.

U jednotlivých složek obsažených v potravinách je potřeba rozlišovat, v jaké chemické formě se nachází a s jakými dalšími látkami jsou provázány. Organismus dokáže využít různé formy vazeb, faktem ale je, že úroveň jejich biologické využitelnosti se liší. Železo je tady typickým příkladem, protože většina železa v živočišných potravinách je vázána na porfyrin, kdy tuto vazbu označujeme jako "hemové železo", kdežto v rostlinách tato vazba není, definujeme tak "nehemové železo". Hemové železo je poměrně dobře využitelné, současně absorpce železa skrze membrány střevní sliznice je také vyšší (uvádí se kolem 10-20 %). Využitelnost nehemového železa je výrazně nižší, toto je způsobeno nejen jeho vazbou na aktivní nosič, ale i přítomností antinutričních látek (kyselina fytová v obilí a klíčcích, kyselina šťavelová ve špenátu, ligniny v buněčných stěnách rostlin, taniny v čaji či kávě, vliv má i vláknina nebo vápník jako antagonista železa).

Témata:  Hubnutí   Železo 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi