Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Píšete,
že z rostlinných zdrojů se Fe vstřebává špatně. Zajímá mě, jak moc špatně, protože např. quinoa nebo jáhly působí jako výborný zdroj železa.
U jednotlivých složek obsažených v potravinách je potřeba rozlišovat, v jaké chemické formě se nachází a s jakými dalšími látkami jsou provázány. Organismus dokáže využít různé formy vazeb, faktem ale je, že úroveň jejich biologické využitelnosti se liší. Železo je tady typickým příkladem, protože většina železa v živočišných potravinách je vázána na porfyrin, kdy tuto vazbu označujeme jako "hemové železo", kdežto v rostlinách tato vazba není, definujeme tak "nehemové železo". Hemové železo je poměrně dobře využitelné, současně absorpce železa skrze membrány střevní sliznice je také vyšší (uvádí se kolem 10-20 %). Využitelnost nehemového železa je výrazně nižší, toto je způsobeno nejen jeho vazbou na aktivní nosič, ale i přítomností antinutričních látek (kyselina fytová v obilí a klíčcích, kyselina šťavelová ve špenátu, ligniny v buněčných stěnách rostlin, taniny v čaji či kávě, vliv má i vláknina nebo vápník jako antagonista železa).
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.