Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Hezké odpoledne pane Jelínku,
ráda bych se zeptala ohledně rostlinných bílkovin (Tofu, Tempeh) - jsou v jejich uzené formě vhodné? Nebo je lze považovat za ´uzeniny´ s negativy uzenin v živočíšné podobě?
Děkuji Vám

To je dobrá otázka do diskuze :-)
Zjednodušeně řečeno - jedná se o uzeniny, v tomto směru nesou řadu nutričních nevýhod či přímo negativ běžně spojovaných s procesem uzení:
- vyšší podíl soli (v průměru 1-1,5 g / 100 g potraviny),
- potenciální přítomnost ochucovadel, barviv a zvýrazňovačů chuti (např. drožďový extrakt, karamel, tekutý uzený kouř),
- u potravin uzených teplým kouřem pak rostoucí koncentrace karcinogenních látek.
Výše uvedená negativa ale nenajdete úplně u všech výrobců, vždy záleží na výrobních procesech, které si firmy korigují sami (kvalita dřeva, čas zauzení, používání filtračních zařízení na kouř apod.). Rozdíly v kvalitě proto umí být výrazné a ne vždy se spotřebitel k těmto informacím dostane. Je tak na zvážení, jak moc chcete "riskovat"...

Témata:  Tempeh   Tofu   Uzeniny 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi