Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Hezké odpoledne pane Jelínku,
ráda bych se zeptala ohledně rostlinných bílkovin (Tofu, Tempeh) - jsou v jejich uzené formě vhodné? Nebo je lze považovat za ´uzeniny´ s negativy uzenin v živočíšné podobě?
Děkuji Vám
To je dobrá otázka do diskuze :-)
Zjednodušeně řečeno - jedná se o uzeniny, v tomto směru nesou řadu nutričních nevýhod či přímo negativ běžně spojovaných s procesem uzení:
- vyšší podíl soli (v průměru 1-1,5 g / 100 g potraviny),
- potenciální přítomnost ochucovadel, barviv a zvýrazňovačů chuti (např. drožďový extrakt, karamel, tekutý uzený kouř),
- u potravin uzených teplým kouřem pak rostoucí koncentrace karcinogenních látek.
Výše uvedená negativa ale nenajdete úplně u všech výrobců, vždy záleží na výrobních procesech, které si firmy korigují sami (kvalita dřeva, čas zauzení, používání filtračních zařízení na kouř apod.). Rozdíly v kvalitě proto umí být výrazné a ne vždy se spotřebitel k těmto informacím dostane. Je tak na zvážení, jak moc chcete "riskovat"...
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.