Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
odkdy byste zařazoval do dětského jídelníčku sóju a produkty z ní? Zajímají mě hlavně fermentované sójové produkty.
Děkuji za odpověd´

Sója je specifickou potravinou především ze dvou důvodů:
1. Obsahuje vysoký podíl antinutričních látek včetně fytoestrogenů,
2. Zpracovává se do celé řady derivátů, z nichž nemalý podíl spadá do kategorie výrazně průmyslově zprocesovaných.
Kombinace těchto faktorů je nešťastná obzvlášť pro děti, kdy vzniká otázka, zda je důležitější řešit kvalitu produktů nebo četnost konzumace. Výhodou fermentovaných produktů je výrazně nižší podíl antinutričních látek, na stranu druhou většina z nich obsahuje vyšší množství soli. Pokud budete volit nesolené produkty (mouka, tofu, nápoje, jogurty...), pracujte se sójou jako s ostatními luštěninami (tzn. zařaďte ji do nákupního košíku jako jednoho ze zástupců luštěnin od jednoho roku věku). V případě solených potravin (ochucený tempeh, miso, omáčky...) buďte opatrní - kvalitativně jsou sice zajímavé, zvyšování příjmu soli je ale u dětí zdravotně rizikové.

Témata:  Sója 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi