Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Dobrý den,
narazila jsem na diskuzi, ze které vyplynulo, že většina proteinů pro BCAA se vyrábí ze sóji. V lekci píšete, že sója není moc bohatá na BCAA, ale zase je její výhoda nízká cena. Žila jsem v domnění, že se většina BCAA vyrází z mléka, resp. syrovátky. Jak to vidíte vy, jakožto člověk, který se v doplňcích stravy pohyboval/pohybuje.
Děkuji moc
BCAA se pro komerční účely syntetizují, což je pojem vztahující se k získávání AMK fermentační aktivitou některých mikroorganismů na organických substrátech, kde nejčastějším je právě sója. Není to jediná možnost, jak tyto AMK vyrábět, výrobci ale v naprosté většině případů volí postupy, které jsou finančně nejvýhodnější, což je vcelku logické. Nezáleží tak na koncentraci požadovaných složek v původní surovině, dležitá je "výtěžnost".
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.