Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Dobrý den,
ráda bych se zamyslela nad kvalitou rostlinných nápojů.
Pokud se podíváme na složení ořechových mlék - mají vše v hezkém poměru a přibližuji se klasickému mléko.
Pokud se zamyslím nad výrobou mléka z obilovin (rýže, ovec,pohanka...), přijde mi to vlastně jako voda s moukou. Obsah živin také není úplně dobrý a s cenovkou kolem 60kč, je to skutečně k zamyšlení. Doporučujete i vy preferovat spíše ořechová mléka?
Moc děkuji
Tady se zamýšlíte správným způsobem. Ořechové nápoje jsou skutečně nutričně bohatší než obilné, poměr cena/výkon tak vychází lépe. Obilné nápoje ale úplně nezatracujme, některé výrobky obsahují zajímavý podíl beta-glukanů, což je s ohledem na jejich dopad na imunitní systém cenná informace (nejlépe by na tom měly být ovesné produkty).
Témata: Rostlinné nápoje Ořechová mléka
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.