Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak je možné, že kvaskové pečivo, které projde při výrobě poměrně vysokou teplotou, obsahuje živé mikroorganismy, a u kvašeného sterilovaného zelí je aktivita mikroorganismů potlačena.
Předem děkuji za odpověď
Kváskové pečivo NEobsahuje živé mikroorganismy (minimálně ne ty, které stály za tvorbou a aktivitou kvásku). Po upečení takového pečiva probíhají v produktu enzymatické reakce typické právě pro kvásek, nejedná se ale o aktivitu živých mikroorganismů.
Témata: Kváskové pečivo
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.