Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den, pane Jelínku.
Zajímalo by mě, jaké jsou odlišnosti v trávení fruktózy a řepného cukru. Proč někomu může fruktóza kvasit ve střevech a cukr to nedělá?
Děkuji za odpověď.

V dané situaci zálěží na několika faktorech, které mohou mít vliv na projevy trávení. Je třeba rozlišovat:
- množství požitého cukru,
- jeho formu - čistá (např. v nápojích) vs. vázaná na další složky (v potravině),
- složení stravy,
- aktivitu (diverzitu) střevní mikrobioty.
Proces vstřebávání fruktózy je složitější, než u glukózy (cukry se vstřebávají skrze odlišné enzymatické reakce). Řepný cukr (sacharóza) je složena z glukózy a fruktózy, při požití stejného množství tohoto cukru ve srovnání s čistou fruktózou jako sladidlem tak trávicí trakt dostane poloviční podíl fruktózy. Od toho se mohou ve specifických situacích odvíjet i reakce trávicího traktu.
Dále je otázkou, co přesně máte na mysli pod pojmem "kvasit". Fruktóza (ovocný cukr) je standardně obsažena v ovoci, které je bohaté na rozpustnou vlákninu. Tato absorbuje vodu ve střevech, při konzumaci většího množství ovoce tak může dojít k pocitům plnosti až nadýmání (nejedná se ale o "kvašení ve střevech").

Témata:  Střeva   Fruktóza   Řepný cukr 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi