Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Dobrý den,
mám dotaz ohledně draselné soli. Pokud mám v jídelníčku obsažen draslík kolem 5000 mg a poměr draslíku a sodíku cca 6:1, tak už asi není vhodné používat ještě k tomu draselnou sůl, že? Asi je lepší solit v tomto případě normální solí a měla bych se naopak zaměřit na snížení množství draslíku? Nebo to není nutné a draslík extra snižovat nemusím?
Poměr draslíku a sodíku by měl být v určité rovnováze, přebytek kteréhokoli z obou prvků má svoje následky - u sodíku je to např. zvyšování krevního tlaku, u draslíku pak ovlivnění srdečního rytmu či funkce svalů. Poměr 6:1 už je vyšší, i když na stranu druhou celkové množství draslíku nijak nezachází do extrému, takže tato situace za běžných podmínek není zdravotně nebezpečná (teoreticky může vést ke zvýšené únavě z důvodu nízkého příjmu sodíku, nejvíce u sportujících jedinců). I přesto nemá smysl používat draselnou sůl, preferujte zdroje NaCl. Draslík tady nesnižujte, je rozumnější (a v praxi i jednodušší) mírně navýšit příjem sodíku.
Témata: Sůl Sodík Krevní tlak Draslík
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.