Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Dobrý den,
mám dotaz k oxidaci omega 3 v organismu: Zaznamenala jsem z více zdrojů informaci, že je vhodné přijímat zároveň s polyfenoly, které oxidaci v organismu zmírňují/potlačují? Konkrétní případ - sardinky: jeví se mi tedy jako nejlepší varianta sardinky naložené v extra panenském olivovém oleji, kdy zároveň přijímám v oleji i polyfenoly. Je má úvaha správná?
Děkuji
Omega-3 tuky jsou citlivé na oxidaci, v nevhodných podmínkách jí velmi rychle podléhají. Tento proces je možné výrazně zpomalit skladováním O3 v chladu a bez přístupu světla, zásadní vliv má pak přítomnost antioxidačních látek. Jednotlivé antioxidanty se ale pyšní odlišnými účinky. V posledních letech se nejčastěji cituje vliv polyfenolů, jejichž zajímavým zdrojem je i olivový olej (nerafinovaný). Pokud cílíte na příjem O3 ze stravy, dává kombinace ryby s kvalitním olivovým olejem svůj smysl. Počítejte ale s tím, že nebudete mít záruku, že výrobce použil skutečně kvalitní olivový olej, tedy s dostatečným obsahem polyfenolických látek.
Témata: Omega-3 Oxidace Polyfenoly Sardinky
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.