Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na melasu a Váš názor na ni. Pochopila jsem, že je výhodná z hlediska obsahu železa, vápníku a hořčíku. Zajímalo by mne, zda tepelná úprava nějak znehodnocuje tyto minerály? Zda je vhodné ji používat v malém množství místo všech sladidel? Já jsem skončila u medu a melasy. Tyto dvě se mi jeví jako optimální, občas sáhnu po čekankovém sirupu, ale tam taky si musí člověk pohlídat, aby tam nebyl karamel a další věci.

Kuchyňská tepelná úprava může znehodnotit minerální složení výrobku maximálně v tom, že příliš vysoké teploty způsobí rozklad látek, na které jsou prvky vázané, samotná struktura minerálu ale zůstane neporušená. V takové situaci se může změnit využitelnost prvku.
Melasu považujte za nutričně velmi výhodné sladidlo, jehož specifikem je především chuť, která ne každému bude vyhovovat. Chcete-li, aby sladidla byla nedílnou součástí vašeho jídelníčku, opreferujte především melasu společně s medem a čekankovým sirupem, z nutričního a zdravotního hlediska patří mezi nejvýhodnější.
Při výběru čekankového sirupu vždy řešte jeho složení, ideální je čistý extrakt z kořene čekanky bez jakýchkoli dalších látek.

Témata:  Sladidla   Čekankový sirup 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi