Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na melasu a Váš názor na ni. Pochopila jsem, že je výhodná z hlediska obsahu železa, vápníku a hořčíku. Zajímalo by mne, zda tepelná úprava nějak znehodnocuje tyto minerály? Zda je vhodné ji používat v malém množství místo všech sladidel? Já jsem skončila u medu a melasy. Tyto dvě se mi jeví jako optimální, občas sáhnu po čekankovém sirupu, ale tam taky si musí člověk pohlídat, aby tam nebyl karamel a další věci.

Kuchyňská tepelná úprava může znehodnotit minerální složení výrobku maximálně v tom, že příliš vysoké teploty způsobí rozklad látek, na které jsou prvky vázané, samotná struktura minerálu ale zůstane neporušená. V takové situaci se může změnit využitelnost prvku.
Melasu považujte za nutričně velmi výhodné sladidlo, jehož specifikem je především chuť, která ne každému bude vyhovovat. Chcete-li, aby sladidla byla nedílnou součástí vašeho jídelníčku, opreferujte především melasu společně s medem a čekankovým sirupem, z nutričního a zdravotního hlediska patří mezi nejvýhodnější.
Při výběru čekankového sirupu vždy řešte jeho složení, ideální je čistý extrakt z kořene čekanky bez jakýchkoli dalších látek.

Témata:  Sladidla   Čekankový sirup 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi