Úvod / Co se u nás studuje / Složení stravy
S tímto prvním pravidlem, které vytváří vstupní bránu do správného pochopení Zóny optimálního fungování (ZOF), se velmi dobře pracuje za pomoci konkrétních hodnot. Většina západního světa má tak tendenci stravu hodnotit na základě spočteného množství důležitých látek, které se nacházejí v každé potravině.
Obecně ale platí, že podle druhu a množství zastoupených živin se odvíjí i vlastnosti stravy. Tedy způsob, jakým potraviny při jejich konzumaci ovlivňují:
Abychom vůbec mohli se stravou pracovat ve prospěch svého zdraví či manipulovat s metabolismem za konkrétním účelem (sportovní aktivity, mozková činnost, regenerace aj), je potřeba nejenom složení jednotlivých potravin znát, ale i vědět, jakým způsobem se která složka při trávení zpracovává a v jakém rozsahu má schopnost ovlivňovat pochody probíhající v těle.
Ve zjednodušené podobě můžeme vnímat složení potravin následovně:
Na obecné rovině se v potravinách nacházejí živiny, které jsou zastoupeny v poměrně velkém množství, nazývají se proto makroživiny.
Patří sem:
Tyto látky plní spoustu funkcí:
Při tvorbě jakéhokoli stravovacího režimu je vždy potřeba sledovat množství a poměry těchto základních živin. Toto je poměrně jednoduché, protože jejich obsah v potravinách je velmi dobře zdokumentován. Každý zaujímá k výživě odlišný postoj – autoři některých teorií staví svoji filozofii na přesném číselném vyjádření obsahu živin ve stravě, jiní se zase řídí vnitřním pocitem a zkušenostmi.
Při výuce jednotlivých výživových teorií se v našich kurzech snažíme preferovat holistický (celostní) přístup. U hodnocení stravy ve vztahu k obsahu makroživin to znamená, že je potřeba se orientovat v jejich zastoupení, ale nestavět tvorbu jídelníčku pouze na jejich množství a poměrech. Důležitá je i intuice postavená na zkušenostech (neboli vnímání toho, jakým způsobem tělo reaguje na stravu). Pokud ji zkombinujeme s vědecky podloženými znalostmi, získáme schopnost jít v oblasti výživy skutečně správným směrem.
Druhou skupinou jsou mikroživiny.
Tedy látky, které jsou zastoupeny ve velmi malém množství. Mají ale naprosto zásadní význam pro zpracování makroživin při jejich metabolizaci a rozhodují o tom, jakým směrem se budou ubírat jednotlivé biochemické reakce. Jsou pro život nezbytné, většinu z nich si organismus (stejně jako je tomu u makroživin) nedokáže vyrobit a musíme je tak přijímat stravou.
Najdeme je v rostlinných i živočišných zdrojích potravin, v rostlinách jsou ale zastoupeny v mnohanásobně větším množství i širším spektru.
Do této skupiny řadíme:
Každá ze jmenovaných skupin je velmi rozsáhlá a z chemického hlediska poměrně složitá. Není naštěstí nezbytně nutné znát každý detail. Pro základní orientaci ve výživě stačí znát obecná pravidla. Ta jsou jednoduchá a transparentní:
1. Tyto látky se při svém působení v organismu vzájemně ovlivňují.
V tomto směru je nešťastné myslet si, že budeme-li přijímat jakoukoli z nich ve vyšších dávkách, vyřešíme tím svoje zdravotní problémy. Cílem je vyváženost, kterou nejlépe zajistíme volbou pestré stravy.
2. Většinu z těchto živin je vhodné přijímat ve stravě každý den.
Pouze některé z nich je schopno si naše tělo ukládat do zásoby, a to na různě dlouhou dobu. Pokud chceme v oblasti stravování a jejího vztahu ke zdraví kráčet po cestě rovnováhy, je rozumné, aby byl každodenní jídelníček skutečně pestrý a zajišťoval co nejširší spektrum živin z každé z uvedených kategorií.
3. Ne všechny jsou zdraví prospěšné, platí to především pro oblast fytochemikálií.
Nejčastěji se citují antinutriční látky, které komplikují trávicí pochody (způsobují nadýmání a plynatost – nejvíce luštěniny), zhoršují využívání některých živin či různým způsobem poškozují naše zdraví. Při výběru vhodných potravin má význam se tak zaměřit na volbu takových, které těchto složek obsahují minimum. Jejich množství navíc můžeme v mnoha případech snížit různými kulinářskými či technologickými úpravami.
Není účelem se učit složení každé potraviny zpaměti a znát všechna dostupná čísla. Základem pro vytvoření smysluplného stravovacího režimu je pouze orientace v těchto hodnotách u jednotlivých skupin potravin. Metabolické pochody jsou totiž dynamické a pružné, není možné je přesně spočítat ani vyhodnotit. Nemá tak proto význam se ani snažit zatěžovat mysl jakýmikoli detaily v tomto směru.
Lucie Mutinská
Hledala jsem takový kurz pro výživové poradce, který má výborné reference, je veden zkušeným profesionálem a praktikem, a který by mi poskytnul mnohem víc než jen status výživového poradce. Mé nároky byly o to vyšší, že oblastí výživy a vztahem výživy a zdraví se již dlouhá léta aktivně sama zabývám. Profesně se věnuji homeopatii a celostnímu léčení, prošla jsem například i kurzy makrobiotiky, profesionálně pekla celozrnný kváskový chléb pro bioprodejny a lidi v širokém okolí, mám dlouholeté a bohaté osobní zkušenosti s vegetariánskou i veganskou stravou. Měla jsem představu o takovém kurzu, který by všechny tyto skutečnosti zohlednil a začlenil a zároveň mě posunul ještě dál. Měla jsem tedy na kurz tak vysoké nároky, že běžně nabízené kurzy vůbec nezapadaly do mé představy o dalším studiu výživy. Zavolala jsem proto Margit Slimákové, zkušené specialistce na výživu, abych jí popsala svojí situaci a poprosila jí o radu. Doporučila mi buď studium v zahraničí nebo u Martina Jelínka. Vzhledem k tomu, že mám 6 dětí a do zahraničí by bylo komplikované odjet, tak jsem zvolila studium u Martina Jelínka. Věřím, že právě tento kurz odpovídá vysoké úrovni některých uznávaných zahraničních kurzů a řekla bych, že v mnohém je i překonává řadou přesahů do různých, specifických oblastí problematiky výživy. Ze studia jsem byla doslova nadšená. Ve všech ohledech splnilo má očekávání a mnohdy je i překonalo. Lektor Martin Jelínek byl vždy otevřený a po celou dobu neúnavně odpovídal na všechny naše dotazy osobně i formou e-mailů či telefonických hovorů. Vždy nahlíží na problém ze všech možných úhlů pohledu, což je pro každého účastníka velmi inspirativní a obohacující. Osobní setkávání s lektorem pro nás byla velkým přínosem nejenom díky know-how, které jsme si z nich odnášeli, ale také díky skvělé atmosféře, která tam pokaždé byla. Velmi intenzivní a informačně nabitý kurz trval celých dlouhých 7 měsíců (i s vypracováním závěrečné práce) - měla jsem tak dostatek času, abych do sebe mohla vstřebat všechny informace. Kurz mě velmi obohatil a inspiroval k nalezení směru, kterým se chci dále ve svém profesním i osobním rozvoji ubírat. Tímto Vám Martine ještě jednou velmi děkuji!
Kateřina Pecková
Velice si vážím profesionality Mgr. Martina Jelínka a vynikající zpracování a organizaci kurzu. Jsem nadmíru spokojena se vším, co kurzy obnáší a hlavně s jakou pohodou. Těším se na další spolupráci.
Miroslav Vondrovský
Při výběru kurzu jsem „vsadil“ na lektora Martina Jelínka. Prvotním impulsem bylo sledováním jeho tematických přednášek na internetu. To bylo první seznámení s ním. Dále mě zaujalo online studium z tepla domova. Už v průběhu kurzu jsem teplo domova opustil a účastnil se osobně i jeho přednášky v Praze. Nyní se chystám na další kurz – Magický půst. Těším se, že si opět rozšířím obzory, které budu moci předávat i svému okolí. A doufám, že na své celoživotní „výživné“ vzdělávací pouti, se naše cesty ještě párkrát zkříží. Jako základní stavební kámen v oblasti výživy si tento kurz velmi považuji.