Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Dna

Dna

Dna

Dna (pakostnice) je forma artritidy (zánětlivého onemocnění kloubů), kterou způsobují krystalky kyseliny močové usazené v kloubní tkáni. Kyselina močová je konečný produkt metabolismu purinů, které se ve větším množství nachází v některých typech potravin, nejbohatšími zdroji jsou vnitřnosti, zvěřina, ančovičky, sardinky, drůbež, plody moře nebo luštěniny.

Většinou bývá tímto problémem poškozen jediný kloub, nejčastěji u palce nohy, problém se ale může objevit i v kotnících, kolenech, zápěstích a kloubech prstů. Protože lidé neprodukují enzym urikázu, který má schopnost rozpuštět krystaly kyseliny močové, jsou nuceni při vzniku dny omezovat příjem purinů ve stravě.

Mezi nejčastější příčiny dny se uvádí dědičné dispozice. Existují však faktory, které podporují její vznik, mezi nejvýznamnější patří:

  • přemíra jídla a alkoholu (v minulosti byla dna nazývána nemocí bohatých, či nemoc z dobrého jídla),
  • stres,
  • následek operace nebo poranění kloubu.

Nejčastěji (z 80-90 % případů) jsou postiženi muži ve věku 40-50 let. Nemoc se projevuje bolestivými záchvaty provázené oteklým kloubem, a horkou zarudlou kůží. Občas mohou být provázeny i horečkou (často tyto problémy přichází po nadměrné fyzické zátěži, konzumaci masa a alkoholu). Při pokročilém stadiu dny se na některých místech těla vytváří tzv. tofy (usazeniny kyseliny močové, které se většinou projevují velkými boulemi na rukou). Těžká dna může způsobit např. i tvorbu ledvinových kamenů.

O dnu se jedná tehdy, když krevní testy prokážou vysokou hladinu kyseliny močové a je postižen některý kloub. Většinou se předepisují léky, které podporují vylučování kyseliny močové, čímž se zpomalí tvorba jejich krystalků.

Vliv stravy na dnu

Koncepce stravy má na vznik i rozvoj a průběh dny zásadní význam. Jídelníček je nutné upravovat s cílem:

1. Snižování obsahu purinů v potravinách.
Obecně se doporučuje vyloučit ze stravy potraviny obsahující více než 150 mg purinů (ve 100 gramech dané potraviny) a preferovat takové, které obsahují méně než 50 mg purinů.

2. Úpravy acidobazické rovnováhy.
Ze stravy je vhodné eliminovat potraviny, které zatěžují acidobazickou rovnováhu kyselými reakcemi. Jedná se o kávu, alkohol, zdroje cukru či přebytek masa a obilné mouky.

3. Úpravy tělesné hmotnosti.
Častou příčinou vzniku záchvatů dny bývá nadváha. V situacích snahy o redukci hmotnosti je žádoucí se vyhýbat drastickým dietám ve smyslu příliš rychlého hubnutí, protože náhlé omezení příjmu stravy vyvolává po několika dnech zvýšenou tvorbu kyseliny močové v krvi.

4. Zajištění přísunu živin, které mají schopnost předcházet vzniku záchvatů.
Toto platí především pro zdroje kyseliny pantotenové (vitamínu B5) a vitamínu E, jejichž nedostatek zvyšuje hladinu kyseliny močové v krvi. Podobný účinek má i konzumace jahod a třešní. Zajímavou možností je i apiterapie, při které se aplikuje včelí jed, jenž působí protizánětlivě a podporuje imunitní systém.

Při snaze vytvořit jídelníček, který nebude podporovat záchvaty způsobené přebytkem kyseliny močové, je třeba se zaměřit na respektování několika málo pravidel. Sledovat obsah purinů ve stravě včetně zastoupení živin podporujících snižování produkce kyseliny močové je jednoduché v situaci, kdy máme k dispozici nutriční software, který tyto vybrané hodnoty měří. Studenti našich kurzů v rámci snahy zvládnout i téma dny využívají potenciál výukové hry ZOF, se kterou nacvičují tvorbu jídelníčků pro různé situace. Na problematiku dny se zaměřujeme především v kurzu Poradce pro výživu, jehož základem je celostní pojetí vztahu stravy a zdraví.

Co říkají o studiu naši absolventi

Ing. Jakub Žatečka

I přes to, že jsem na začátku kurzu nevěděl co od něj mohu očekávat, a byl malinko skeptický, mohu zde říci, že jsem velmi rád za jeho absolvování právě u Mgr. Martina Jelínka. Kurz je pro mne obrovským přínosem, je koncipován přehledně, jednoduše, s velkou porcí důležitých informací pro každého, kdo se chce věnovat a rozvíjet své znalosti v oboru výživového poradenství. Těším se na další kurzy, které určitě s p. magistrem absolvuji. Velmi si ho vážím a  považuji za naprostého profesionála a člověka na svém místě.

Bc. Vojtěch Meier

Kurz Poradce pro výživu a suplemetaci jsem se rozhodl absolvovat především ze dvou důvodů. Prvním důvodem bylo to, že na dnešním trhu v oblasti výživy a nutričního poradenství panuje zmatek v podobě nepřeberného množství mnohdy nerelevantních informací a také výživoví poradci se rodí jako na běžícím páse. Z tohoto důvodu jsem si chtěl informace utřídit a srovnat tak, abych pozuměl daným souvislostem a vše si propojil do celku. Druhou věcí bylo účelně sjednotit mé stávající služby právě s vědomostmi v oblasti výživy a zdravého životního stylu. Kurz naprosto splnil mé očekávání, i když jeho studium bylo dosti náročné. V konečném důsledku byl tento krok vpřed tím správným. Potencionálním uchazečům vřele doporučuji toto studium.

Mgr. et Mgr. Bohuslav Sedláček

Když jsem se rozhodl, že se přihlásím na kurz poradce pro výživu a suplementaci u Martina Jelínka, očekával jsem, že se mi tím otevřou nové dveře poznání. Stalo se však mnohem více, neboť za oněmi dveřmi byla celá řada dalších dveří, které vedou do nejrůznějších zákoutí oblasti výživy. Člověk tak během studia poznává pestrost různých přístupů k otázce výživy a vlastně zjišťuje, co všechno neví. Ona pestrost je něco, co oceňuji na kurzu nejvíce. Vzbuzuje totiž další otázky a doslova motivuje k dalšímu, vlastnímu studiu, hledání a objevování. Z praktického hlediska jsem velmi ocenil distanční formu kurzu a tedy možnost studovat on-line, avšak doplněnou možností zeptat se lektora v případě jakékoliv nejasnosti.