Úvod / Co se u nás studuje / Dna
Dna (pakostnice) je forma artritidy (zánětlivého onemocnění kloubů), kterou způsobují krystalky kyseliny močové usazené v kloubní tkáni. Kyselina močová je konečný produkt metabolismu purinů, které se ve větším množství nachází v některých typech potravin, nejbohatšími zdroji jsou vnitřnosti, zvěřina, ančovičky, sardinky, drůbež, plody moře nebo luštěniny.
Většinou bývá tímto problémem poškozen jediný kloub, nejčastěji u palce nohy, problém se ale může objevit i v kotnících, kolenech, zápěstích a kloubech prstů. Protože lidé neprodukují enzym urikázu, který má schopnost rozpuštět krystaly kyseliny močové, jsou nuceni při vzniku dny omezovat příjem purinů ve stravě.
Mezi nejčastější příčiny dny se uvádí dědičné dispozice. Existují však faktory, které podporují její vznik, mezi nejvýznamnější patří:
Nejčastěji (z 80-90 % případů) jsou postiženi muži ve věku 40-50 let. Nemoc se projevuje bolestivými záchvaty provázené oteklým kloubem, a horkou zarudlou kůží. Občas mohou být provázeny i horečkou (často tyto problémy přichází po nadměrné fyzické zátěži, konzumaci masa a alkoholu). Při pokročilém stadiu dny se na některých místech těla vytváří tzv. tofy (usazeniny kyseliny močové, které se většinou projevují velkými boulemi na rukou). Těžká dna může způsobit např. i tvorbu ledvinových kamenů.
O dnu se jedná tehdy, když krevní testy prokážou vysokou hladinu kyseliny močové a je postižen některý kloub. Většinou se předepisují léky, které podporují vylučování kyseliny močové, čímž se zpomalí tvorba jejich krystalků.
Koncepce stravy má na vznik i rozvoj a průběh dny zásadní význam. Jídelníček je nutné upravovat s cílem:
1. Snižování obsahu purinů v potravinách.
Obecně se doporučuje vyloučit ze stravy potraviny obsahující více než 150 mg purinů (ve 100 gramech dané potraviny) a preferovat takové, které obsahují méně než 50 mg purinů.
2. Úpravy acidobazické rovnováhy.
Ze stravy je vhodné eliminovat potraviny, které zatěžují acidobazickou rovnováhu kyselými reakcemi. Jedná se o kávu, alkohol, zdroje cukru či přebytek masa a obilné mouky.
3. Úpravy tělesné hmotnosti.
Častou příčinou vzniku záchvatů dny bývá nadváha. V situacích snahy o redukci hmotnosti je žádoucí se vyhýbat drastickým dietám ve smyslu příliš rychlého hubnutí, protože náhlé omezení příjmu stravy vyvolává po několika dnech zvýšenou tvorbu kyseliny močové v krvi.
4. Zajištění přísunu živin, které mají schopnost předcházet vzniku záchvatů.
Toto platí především pro zdroje kyseliny pantotenové (vitamínu B5) a vitamínu E, jejichž nedostatek zvyšuje hladinu kyseliny močové v krvi. Podobný účinek má i konzumace jahod a třešní. Zajímavou možností je i apiterapie, při které se aplikuje včelí jed, jenž působí protizánětlivě a podporuje imunitní systém.
Při snaze vytvořit jídelníček, který nebude podporovat záchvaty způsobené přebytkem kyseliny močové, je třeba se zaměřit na respektování několika málo pravidel. Sledovat obsah purinů ve stravě včetně zastoupení živin podporujících snižování produkce kyseliny močové je jednoduché v situaci, kdy máme k dispozici nutriční software, který tyto vybrané hodnoty měří. Studenti našich kurzů v rámci snahy zvládnout i téma dny využívají potenciál výukové hry ZOF, se kterou nacvičují tvorbu jídelníčků pro různé situace. Na problematiku dny se zaměřujeme především v kurzu Poradce pro výživu, jehož základem je celostní pojetí vztahu stravy a zdraví.
Hana Vašíčková
Mým snem je užít si život ve zdraví. To byl také jeden z důvodů, proč jsem se rozhodla absolvovat kurz výživového poradenství. Když jsem objevila kurzy ATAC, bylo rozhodnuto. A rozhodně nelituji! Nejvíce oceňuji možnost online studia a systém - myšlenkové mapy, díky kterým bylo učení hrou, dále poskytnuté zázemí a možnost nástavbových kurzů.
Mgr. Barbora Součková
Vlivem životního stylu na zdraví se zabývám již od střední zdravotnické školy, kde jsem se poprvé setkala s propojením toho, jak člověk žije a jak se na něm nezdravý životní styl projevuje. Hledala jsem kurz, který by mi pomohl shrnout a sjednotit kusé informace, které se k nám dostávají ze všech stran. Objevila jsem kurzy Martina jelínka, které jsou koncipované velmi přehledně, v souvislostech a logickém propojení. Velice oceňuji celou koncepci studia, která se zaměřuje na výživu s dopadem na zdraví z mnoha pohledů.x Propojení základního kurzu Poradce pro výživu a suplementaci jsem si doplnila kurzem Výživa dětí. Nabyté poznatky z obou kurzů využívám v profesním životě i v roli maminky třech malých kluků.
Lucie Paul
Vždy jsem si myslela, že výživě rozumím a jídlo přeci není žádná věda. Až vlastní zdraví mi nastavilo zrcadlo, že je tomu přesně naopak. Kurz pana Jelínka jsem si vybrala na základě doporučení a nelituji. Obsah kurzu je zpracovaný na profesionální úrovní a je pravidelně aktualizovaný. Jako jeden z největších bonusů vnímám možnost poradny u jednotlivých lekcí a možnost distanční formy, kdy na absolvované lekce navazují živá setkání, která mě vždy obohatil o cenné informace a obsah kurzu skvěle ucelila. S kurzy ATAC jsem se rozhodla absolvovat státní zkoušku výživového poradce, kde velice oceňuji možnost přípravy a osobní podporu pana Jelínka. Na celém kurzu a projevu pana Jelínka je zřejmé, že je to člověk na správném místě a nemohla jsem si vybrat lépe. Děkuji za provedení kurzem a skvělou přípravu na dráhu výživového poradenství.