Úvod / Co se u nás studuje / Dna
Dna (pakostnice) je forma artritidy (zánětlivého onemocnění kloubů), kterou způsobují krystalky kyseliny močové usazené v kloubní tkáni. Kyselina močová je konečný produkt metabolismu purinů, které se ve větším množství nachází v některých typech potravin, nejbohatšími zdroji jsou vnitřnosti, zvěřina, ančovičky, sardinky, drůbež, plody moře nebo luštěniny.
Většinou bývá tímto problémem poškozen jediný kloub, nejčastěji u palce nohy, problém se ale může objevit i v kotnících, kolenech, zápěstích a kloubech prstů. Protože lidé neprodukují enzym urikázu, který má schopnost rozpuštět krystaly kyseliny močové, jsou nuceni při vzniku dny omezovat příjem purinů ve stravě.
Mezi nejčastější příčiny dny se uvádí dědičné dispozice. Existují však faktory, které podporují její vznik, mezi nejvýznamnější patří:
Nejčastěji (z 80-90 % případů) jsou postiženi muži ve věku 40-50 let. Nemoc se projevuje bolestivými záchvaty provázené oteklým kloubem, a horkou zarudlou kůží. Občas mohou být provázeny i horečkou (často tyto problémy přichází po nadměrné fyzické zátěži, konzumaci masa a alkoholu). Při pokročilém stadiu dny se na některých místech těla vytváří tzv. tofy (usazeniny kyseliny močové, které se většinou projevují velkými boulemi na rukou). Těžká dna může způsobit např. i tvorbu ledvinových kamenů.
O dnu se jedná tehdy, když krevní testy prokážou vysokou hladinu kyseliny močové a je postižen některý kloub. Většinou se předepisují léky, které podporují vylučování kyseliny močové, čímž se zpomalí tvorba jejich krystalků.
Koncepce stravy má na vznik i rozvoj a průběh dny zásadní význam. Jídelníček je nutné upravovat s cílem:
1. Snižování obsahu purinů v potravinách.
Obecně se doporučuje vyloučit ze stravy potraviny obsahující více než 150 mg purinů (ve 100 gramech dané potraviny) a preferovat takové, které obsahují méně než 50 mg purinů.
2. Úpravy acidobazické rovnováhy.
Ze stravy je vhodné eliminovat potraviny, které zatěžují acidobazickou rovnováhu kyselými reakcemi. Jedná se o kávu, alkohol, zdroje cukru či přebytek masa a obilné mouky.
3. Úpravy tělesné hmotnosti.
Častou příčinou vzniku záchvatů dny bývá nadváha. V situacích snahy o redukci hmotnosti je žádoucí se vyhýbat drastickým dietám ve smyslu příliš rychlého hubnutí, protože náhlé omezení příjmu stravy vyvolává po několika dnech zvýšenou tvorbu kyseliny močové v krvi.
4. Zajištění přísunu živin, které mají schopnost předcházet vzniku záchvatů.
Toto platí především pro zdroje kyseliny pantotenové (vitamínu B5) a vitamínu E, jejichž nedostatek zvyšuje hladinu kyseliny močové v krvi. Podobný účinek má i konzumace jahod a třešní. Zajímavou možností je i apiterapie, při které se aplikuje včelí jed, jenž působí protizánětlivě a podporuje imunitní systém.
Při snaze vytvořit jídelníček, který nebude podporovat záchvaty způsobené přebytkem kyseliny močové, je třeba se zaměřit na respektování několika málo pravidel. Sledovat obsah purinů ve stravě včetně zastoupení živin podporujících snižování produkce kyseliny močové je jednoduché v situaci, kdy máme k dispozici nutriční software, který tyto vybrané hodnoty měří. Studenti našich kurzů v rámci snahy zvládnout i téma dny využívají potenciál výukové hry ZOF, se kterou nacvičují tvorbu jídelníčků pro různé situace. Na problematiku dny se zaměřujeme především v kurzu Poradce pro výživu, jehož základem je celostní pojetí vztahu stravy a zdraví.
Kateřina Kapková
Děkuji osudu, že mě zavedl až k Vám. Dva roky jsem marně bojovala s exemem na rukou. Prošla jsem si "klasickým" začátkem, u kterého řada lidí končí: léčbou kortikoidy. Pak jsem si o nich něco přečetla a utekla od nich k homeopatikům. Můj zdravotní stav se o něco zlepšil, ale pořád to nebylo ono. Zkusila jsem tedy - na radu jednoho známého - změnit způsob stravování. Objevila jsem paní, která mě uvedla do světa makrobiotiky. Byla jsem víceméně samouk, až než jsem na internetu objevila Váš kurz "Makrobiotika v české kuchyni". S nadšením jsem hltala informace nejen o tom, jak se makrobioticky stravovat, ale také o tom, jak funguje trávicí systém a jak dokáže správně zvolená a nakombinovaná strava prospět tělu i duši. Váš prvně absolvovaný kurz mi vysvětlil všechny změny, které jsem na sobě změnou stravování pociťovala: exem z rukou úplně zmizel a navíc jsem se zbavila trávících obtíží, kterými jsem trpěla od dětství, aniž by mě kdy napadlo je řešit. Brala jsem je jako "normální" součást mého života. O to větší úžas a radost ve mě vyvolalo jejich zmizení. Vaření "novým" způsobem se mi náhle stalo vášní. Kdysi jsem brala zeleninu spíš jen jako "barevnou ozdobu talíře" a najednou jsem při jejím krájení a zpracovávání zažívala pocity štěstí (a ty trvají dodnes.) Z mé kuchyně začala postupně mizet zelenina sterilovaná i mražená, uzeniny udělaly v lednici místo zeleninovým a luštěninovým pomazánkám, místo kupovaného chleba jsem začala péct kváskový. Začala jsem zkrátka trávit v kuchyni více času, protože mě to dělalo (a dělá) šťastnou. A pak jsem v e-mailu objevila Vaši nabídku na "Kurz poradce pro výživu a suplementaci". Vzala jsem to jako výzvu a nic od toho nečekala. Bylo mi zpočátku jedno, jestli nabyté znalosti využiju jen pro sebe a svoji rodinu, nebo i pro jiné. Znovu jsem hltala další informace o životosprávě a v hlavě se mi postupně skládala větší a větší mozaika. Díky praktické části kurzu - tedy vytváření jídelníčků - se ve mě usadil "program", který mě teď v kuchyni vede. Naprosto automaticky uvažuji o tom, jaké dnes použiju luštěniny a který fermentovaný výrobek, čím zahustím omáčku, abych nemusela použít mouku, jestli přisypu semínka do polévky nebo dalšího chodu... Je to až úsměvné, jak člověk najednou "přepne" myšlení, když vezme do ruky vařečku :-) I když... nedá se říci, že bych takto přepínala jen v kuchyni. Od té doby, co se snažím stravovat zdravě - a Váš kurz mě v tom VELMI posunul - se mi změnilo myšlení a vnímání všeobecně. Zostřila se mi intuice, začala jsem se mít více ráda, zbavila se obav a úzkostí atd. atd. Dva dny po absolvování kurzu "Poradce pro výživu a suplementaci" si tak v kuchyni vařím oběd a říkám si: Kéž bych se tím mohla živit. Odpoledne jdu do města, potkám známou, zmíním se jí, že mám kurz zdárně za sebou a ona se ptá: "A nechtěla bys mi občas něco uvařit?" Takže vařím sobě, příteli a druhý týden už i kamarádce. A sním o tom, že si zřídím jídelnu se zdravou domácí kuchyní a začnu vařit ještě i dalším.
Kateřina Hrňová
Kurz byl skutečně co se informací týče velmi komplexní. Měla jsem radost, že se v kurzu neučí pouze, že je něco černé nebo bílé, že je důležité hledat příčinu problémů a také celkově komplexnost a ucelenost informací, které pro praxi potřebujeme. Živá setkání byla vždy přínosná a pan Jelínek je skutečně odborník a profesionál na svém místě. Určitě v budoucnu využuji další doplňující kurzy.
Lucie Paul
Vždy jsem si myslela, že výživě rozumím a jídlo přeci není žádná věda. Až vlastní zdraví mi nastavilo zrcadlo, že je tomu přesně naopak. Kurz pana Jelínka jsem si vybrala na základě doporučení a nelituji. Obsah kurzu je zpracovaný na profesionální úrovní a je pravidelně aktualizovaný. Jako jeden z největších bonusů vnímám možnost poradny u jednotlivých lekcí a možnost distanční formy, kdy na absolvované lekce navazují živá setkání, která mě vždy obohatil o cenné informace a obsah kurzu skvěle ucelila. S kurzy ATAC jsem se rozhodla absolvovat státní zkoušku výživového poradce, kde velice oceňuji možnost přípravy a osobní podporu pana Jelínka. Na celém kurzu a projevu pana Jelínka je zřejmé, že je to člověk na správném místě a nemohla jsem si vybrat lépe. Děkuji za provedení kurzem a skvělou přípravu na dráhu výživového poradenství.