Živé vločky

Cereální snídaně jsou módním výstřelkem posledních téměř dvaceti let. Z prostorových důvodů se na tomto místě vyhneme lamentování nad běžně prodávanou kvalitou v komerční sféře a zaměříme pozornost na možnosti, které nabízí domácí kreativní přístup.

Dejme tomu, že bychom měli zájem připravit si takovou snídani v provedení, které bude především dobře stravitelné. Na mysli mám především fakt, že používání běžných vloček je sice fajn, ale v syrové podobě jsou poměrně náročně stravitelné.

Pokud z jakýchkoli důvodů nechceme použít jako náhradu vloček sušené klíčky obilovin, nabízí se jedna velmi zajímavá možnost – vločky nechat zkvasit.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Na první pohled to možná nevypadá, ale na talíři máme zajímavou nutriční i energetickou nálož. Podrobný pohled řekne, že jasně vévodí sacharidy. Ty jsou komplexní, s velmi nízkým glykemickým indexem, s krásným doplněním vlákniny. Celková jejich úroveň stravitelnosti bude přímo ukázková. Důvodem je již zmiňovaná fermentace neboli kvasný proces, který eliminoval některé antinutriční látky a současně upravil strukturu nerozpustných forem vlákniny tak, aby byla naším lidským trávicím traktem podstatně lépe přijímaná. Přiznejme si – nejsme žádní přežvýkavci, je proto vhodné mít pod kontrolou i tyto faktory.

  2. Obsah bílkovin je moc krásný. Velkou měrou přispěly další suroviny, které jsme použili v menším zastoupení především z důvodu vysokého poměru tuků, které jsou nositelem nemalého balíku energie.

  3. U tuků převažují jednoznačně nenasycené formy, navíc s vyšším obsahem nemálo atraktivních omega-3 forem. Jedinou (potenciální) vadou na jejich kráse je vyšší zastoupení energie. Tím bych se ale netrápil, dokonce bych byl v klidu i v případech, kdy bych chtěl redukovat hmotnost. Hodnotíme totiž snídani, takže v průběhu celého dne bude zbývat dostatek času i prostoru pro spálení přebytečné enerrgie formou pohybové aktivity.

  4. Z pozice energetických tendencí je recept zajímavě vyvážený.

  5. Termicky jsme použitím koření posunuli snídani ohřívajícím směrem. Toto je výhoda především pro trávicí trakt, který je zmíněným kořením po ránu podporován k větší aktivitě.

  6. Obsah antioxidantů, vlákniny, probiotických kultur a alkalických minerálů nám jasně říká, že snídaně bude typicky zásadotvorná.

  7. Protože jsme hlavní zdroj sacharidů fermentovali, můžeme si (v podstatně menším objemovém poměru) dovolit dát tento typ snídaně i dětem od jednoho roku. Ještě jednou ale zdůrazním – pozor na množství vloček, v tomto případě méně znamená více.

  8. Tento typ snídaně ocení především aerobně zaměření sportovci. Ne že by nebyla vhodná i pro ten zbytek, ale většinou v praxi preferují slané varianty s tendencí jang, která je „nažhaví“ k fyzickým výkonům trochu lépe.

  9. Z pozice nízkého glykemického indexu a současné „sladkosti“ celého receptu se nemusí tímto směrem bát experimentovat například diabetici – jakákoli podpora střevní mikroflóry z důvodu použité fermentace ale bude prospěšná prakticky všem.

  10. Malá výjimka se samozřejmě najde – receptu by se měli vyhýbat jedinci se zánětlivými chorobami střevního traktu v čele s Crohnovou chorobou či ulcerózní kolitidou.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.