Zapečený lilek s rizotem

Pokud budete mít někdy chuť zpestřit si den snadno stravitelným obědem, u kterého máte pod kontrolou chuť, glykemický index, energii, nutriční potenciál a další neméně důležité charakteristiky, vyzkoušejte dnešní specialitu v podobě zapečeného lilku se zeleninou a rýží. Nebudete zklamáni, navíc příprava není vůbec náročná.

Jak na to

Nejprve přijde na řadu rýže natural, kterou uvaříme v nesolené vodě. V průběhu varu na pánvi na olivovém oleji podusíme na kostičky nakrájenou cibuli společně s žampiony až do úplného změknutí.

Pak sáhneme po základu receptu, kterým je lilek. Ten podélně rozkrojíme a lžičkou vydlabeme vnitřek, prázdný prostor naplníme rýží, hráškem a na kostičky nakrájenou paprikou. Nezapomeneme samozřejmě vmíchat cibuli se žampiony. Obě naplněné půlky posypeme strouhaným parmezánem, zakápneme sójovou omáčkou a vložíme do vyhřáté trouby (cca 180 °C) na přibližně 15 minut.

Dobrou chuť

V průběhu pečení je vhodné mít proces plně pod kontrolou a nenechat zbytečně parmezán či ostatní složky spálit. Je škoda vzniklou Maillardovou reakcí kazit zdravý dojem našeho snažení…

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Obsah živin je v celé porci ukázkově vysokosacharidový. Bílkovin je dostatek, tuků také, vláknina je v nadprůměrném množství.

  2. Glykemický index je i přes proces pečení stále nízký, byť se blíží hranici středních hodnot.

  3. U dnešního oběda (popř. večeře) je potřeba vyzdvihnout především snadnou stravitelnost. Ta hraje do noty mnoha situacím, které můžeme využít ve svůj prospěch – napadá mě podpora mozkové činnosti, odlehčení trávicího traktu, strava před tréninkem nebo mezi dvěma fázemi u vrcholových sportovců…

  4. Termicky je recept mírně ohřívající. Pokud budete uvažovat o jeho přípravě za studených zimních večerů, nebudeme se bát přidat trochu kari koření a čtyřbarevného pepře.

  5. Acidobazickou rovnováhu ovlivníme konzumací dnešní dobroty mírně kyselejším směrem, žádné drama ale neočekávejme.

  6. Energeticky kráčíme směrem k mírné tendenci jin. Od toho se zčásti odvíjí i uváděná velmi snadná stravitelnost pokrmu.

  7. Když se vám podaří nic nepřipálit a nevysušit, zachováte svěží šťavnatost celé směsi. O to více se budete olizovat až za ušima.

  8. Je fajn mít na talíři bezlepkový chod – ocení jej nejen celiaci, ale především všichni zájemci o odlehčený způsob stravování.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

30 minut

Přibližná cena

35 Kč

Kategorie

Hlavní chody

Vhodné pro



Podobné recepty