Teplé jablečné smoothie

Už naše babičky říkávaly: „Jablko každý den a doktor může ven.“ A my si dnes dopřejeme hned dvě jablka. A přidáme k nim i hrušku. Uděláme si totiž lahodně sladké smoothie, které nás doslova zahřeje na těle i na duši. Horký nápoj s vůní hřebíčku, skořice a s pořádnou dávkou vitamínů si podmaní opravdu každého, a to nejen v zimních měsících.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Osobně na dnešní nápoj nedám dopustit. Důvodů je hned několik, mezi hlavní patří ohřívající efekt (v souvislosti s aktuálním ročním obdobím)a geografický původsurovin.

  2. Pokud bychom chtěli smoothie hodnotit nutričně, nespatříme na první pohled žádný zázrak – cukry, cukry a zase cukry. Převažující fruktózas nezanedbatelným poměrem vlákniny zajistí stále ještě nízký glykemický indexpři vysoké stupni sladkosti. Na tyto parametry jsem jako konzument vždy pyšný, protože (pomyslně řečeno) jimi zabíjím dvě mouchy jednou ranou.

  3. O množství a kvalitě přítomných tukůa bílkovinani nemá význam diskutovat, do nutriční charakteristiky nikterak výrazně nepromluví. Prostě je dnešní smoothie ryze vysokosacharidové.

  4. Aby předchozí informace nezněla „pustě“, je potřeba zdůraznit přítomnost antioxidačníchlátek. Jejich množství se primárně odvíjí od stupně zralosti a čerstvosti použitého ovoce, je tedy otázkou individuálního přístupu každého z nás.

  5. Velkou devízou receptu je přítomnost ohřívajícího koření. Termicky jde výsledek našeho snažení kouzelně ohřívajícím směrem. Pokud dle návodu přípravy ještě smoothie ohřejeme i fyzicky, budou všechny „termické karty“ na naší straně.

  6. Acidobazicky se recept bude „tvářit mírně kysele“. Ovoce je obecně prostě mírně okyselující, na stranu druhou koření je schopno z pozice obsahu některých látek posunout tendence MÍRNĚ zásaditým směrem.

  7. Mluvit o stravitelnosti by na tomto místě bylo asi výsměchem racionalitě. Recept je prostě lahoda na tělo i emoce spojené s trávicími pochody. Tečka.

  8. Pokud to nepřeženeme s množstvím koření (případně jej vynecháme úplně), budou se až za ušima olizovat děti už od nějakých 6-7 měsíců věku.

  9. Moc zajímavé zkušenosti mám s tímto receptem u sportovců krátce před tréninkem (samozřejmě v zimním období). Vyzkoušejte, budete překvapeni.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.