Kurzy ATAC

Šťáva z jablka

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva z jablka

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

67 kcal

Energie kJ

278 kJ

Bílkoviny

0.2 g

Sacharidy

15 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.2 g) Sacharidy (15 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (1.3 %) Sacharidy (94.5 %) Tuky (2.7 %) Vláknina (1.5 %)

Jablko (malvice) je plod jabloně (Malus), která běžně roste v podmínkách mírného pásma. Existuje několik druhů, kde tvar plodů je vesměs stejný, jejich hmotnost se pohybuje od 60 do 300 g. 

Šťáva z jablka a zdraví

Šťáva z jablka je - stejně jako ostatní lisované šťávy -  bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík. Konzumace čerstvě lisované šťávy z jablka tak má vliv na činnost srdce a cév. Šťáva z jablka má střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Šťáva z jablka v kuchyni

Šťáva z jablka se nejčastěji používá samotná nebo v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleninyovoce a klíčených 
potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek. Šťávu z jablka je možné použít i k ochucení:
kaší,
dezertů, 
zmrzlin.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.