Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření
Energie kcal
403 kcal
Energie kJ
1687 kJ
Bílkoviny
5 g
Sacharidy
50 g
Tuky
13.3 g
Vláknina
26.7 g
Rostlina (Hřebíčkovec kořenný) pochází z Moluckých ostrovů. Pěstuje se v tropických přímořských oblastech jako je Indonésie, Madagaskar nebo Malajsie.
Má antiseptické a lokálně znecitlivující účinky a to díky hlavní složce silice eugenol. Je využíván ve stomatologii, hřebíčková silice tlumí bolestivost i citlivost zubního nervu. Bývá součástí kloktadel. Nálevem lze vymývat hnisané rány a bolestivé kožní infekce. Inhalace hřebíčku působí pozitivně při zánětech horních cest dýchacích a zánětu průdušek.
Hřebíček má výrazné aroma a nasládlou chuť. Je součástí i mnoha aromatických směsí. Před přípravou se doporučuje namlít vždy čerstvý, protože velmi rychle ztrácí svoji specifickou vůni. Mletý hřebíček je součástí mnoha směsí koření jako je například karí, garam másala, čínském pětikoření, arabském baharatu nebo perníkového koření. Dále figuruje v anglické worcestrové omáčce. Velmi oblíbený je v severní Africe nebo na Středním východě, kde se obecně používá do masitých jídel nebo k aromatizaci rýže.
Používá se do sladkých pokrmů, především moučníků, sušenek, cukroví, kompotů, sirupu a dalšího pečiva. Dochutí omáčky, maso, šunku nebo rýži. Ve Francii se přidává do sýrů.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.