Tempeh se sušenými rajčaty

Fermentované potraviny jsou klíčové pro dobrou funkci celého trávicího traktu. Měli bychom je proto cíleně vyhledávat a ve snaze zpestřovat svůj jídelníček i správně připravovat. Jednou z běžně dostupných je i tempeh, který si dnes připravíme v duchu makrobiotických pravidel.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Nutriční výbava výsledku našeho snažení není vůbec špatná. Začněme tradičně bílkovinami, kterých je na jednu porci více než dost. Kombinace luštěniny a obiloviny dává dohromady punc plnohodnotnosti, celková úroveň stravitelnosti je díky fermentaci sóji a důkladnému uvaření pšenice skutečně dobrá.

  2. Sacharidy jsou zastoupeny také v naprosto dostatečném množství, jejich glykemický index se pohybuje v nízkých hodnotách (stejně jako celý pokrm).

  3. Tuků je trochu více, může za to tempeh. To by nás ale nemělo nijak tížit, protože většina z nich jsou nenasycené, navíc tepelně neupravené. To znamená, že nehrozí riziko příjmu trans mastných kyselin vzniklých nešetrným přepálením. Opatrní by měli být pouze jedlíci snažící se zhubnout, poměrové zastoupení tuků v receptu trochu více navyšuje energetický příjem.

  4. O přítomnosti vlákniny můžeme říci především to, že je jí dostatek. Výhoda receptu spočívá v tom, že část vlákniny je tepelně upravená (pšenice), část fermentovaná (tempeh) a zbytek v syrové podobě (paprika). Tady bych se proto nebál mluvit o krásné vyváženosti a skvělé stravitelnosti.

  5. Celkové množství energie v receptu je mírně vyšší, pohybově aktivní jedinec to ale přejde bez povšimnutí. I přesto bych z tohoto důvodu raději volil dnešní chod především na oběd.

  6. Termicky je recept neutrální. V případě potřeby v zimních měsících bych přidal trochu pepře a kari koření.

  7. Energeticky se pohybujeme kolem (tabulkově) vyrovnaného středu. V tomto směru tedy značka ideál…

  8. Acidobazicky se dostaneme do mírně kyselinotvorných směrů. Odpovědnost tady nese sója a její obsah sirných aminokyselin. Pokud bychom chtěli tuto tendenci zvrátit, vyžadovalo by to podstatně větší dávku zeleniny.

  9. Celý recept obsahuje dostatek probiotických bakterií (zdrojem je miso pasta a tempeh, které jsme tepelně neupravovali) – můžeme si takto pochválit pozitivní dopad na funkci střev. Bylo by smutné, kdybychom k této pochvale nepřizvali i vlákninu, která jako sekundant nese také svůj díl odpovědnosti.

  10. Sportovcům bych doporučil tento recept nejlépe po zátěži – dostatečný obsah bílkovin a sacharidů společně s hodnotou glykemického indexu je zárukou kvalitní pozátěžové regenerace glykogenu i svalové tkáně.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

30 minut

Přibližná cena

30 Kč

Kategorie

Hlavní chody

Vhodné pro




Podobné recepty