Kurzy ATAC

Pšenice

Kategorie: Obiloviny lepkové / Zrna

Pšenice

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

357 kcal

Energie kJ

1493 kJ

Bílkoviny

18 g

Sacharidy

57 g

Tuky

1.9 g

Vláknina

13 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (18 g) Sacharidy (57 g) Tuky (1.9 g) Vláknina (13 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (21.1 %) Sacharidy (66.8 %) Tuky (4.8 %) Vláknina (7.3 %)

Pšenice (Triticum) je obilnina, kterou řadíme k nejdůležitějším plodinám mírného pásu. Jedná se o jednu z nejstarších kulturních plodin, pocházející z jihozápadní Asie. Pšenice se pěstuje po celém světě a je šlechtěna po tisíciletí. Nejpoužívanějšími druhy jsou pšenice tvrdá (Triticum durum) a pšenice špalda (Triticum spelta).

Pšenice a zdraví

Všechny druhy pšenice patří do lepkových obilovin, nejsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu.
Obsah lepku v některých druzích pšenice byl v posledních desetiletích díky šlechtitelským úpravám výrazně navýšen, současně lepek z pšenice je považován za nejagresivnější ze všech lepkových obilovin.
Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Pšenice v kuchyni

Zrna pšenice se nejčastěji používají:
- jako příloha
- k výrobě vloček,
- k výrobě mouky,
- k přípravě pečiva,
- k výrobě těstovinkašímléka,
- pro výrobu sladu,
- zavářka do polévek v podobě krup.
Je vhodná pro nakličování, čímž se zvýší jeho nutriční hodnota - klíčky jsou výborným zpestřením poléveksalátů nebo pomazánek
Celá zrna obsahují vyšší podíl nerozpustných forem vlákniny, při jejich zpracování v kuchyni je potřeba je důkladně vařit (minimálně 25 minut). Výhodnější je příprava v tlakovém hrnci, kde takto připravená zrna jsou snadněji stravitelná.