Kategorie: Obiloviny lepkové / Zrna
Energie kcal
357 kcal
Energie kJ
1493 kJ
Bílkoviny
18 g
Sacharidy
57 g
Tuky
1.9 g
Vláknina
13 g
Pšenice (Triticum) je obilnina, kterou řadíme k nejdůležitějším plodinám mírného pásu. Jedná se o jednu z nejstarších kulturních plodin, pocházející z jihozápadní Asie. Pšenice se pěstuje po celém světě a je šlechtěna po tisíciletí. Nejpoužívanějšími druhy jsou pšenice tvrdá (Triticum durum) a pšenice špalda (Triticum spelta).
Všechny druhy pšenice patří do lepkových obilovin, nejsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu.
Obsah lepku v některých druzích pšenice byl v posledních desetiletích díky šlechtitelským úpravám výrazně navýšen, současně lepek z pšenice je považován za nejagresivnější ze všech lepkových obilovin.
Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Zrna pšenice se nejčastěji používají:
- jako příloha,
- k výrobě vloček,
- k výrobě mouky,
- k přípravě pečiva,
- k výrobě těstovin, kaší, mléka,
- pro výrobu sladu,
- zavářka do polévek v podobě krup.
Je vhodná pro nakličování, čímž se zvýší jeho nutriční hodnota - klíčky jsou výborným zpestřením polévek, salátů nebo pomazánek.
Celá zrna obsahují vyšší podíl nerozpustných forem vlákniny, při jejich zpracování v kuchyni je potřeba je důkladně vařit (minimálně 25 minut). Výhodnější je příprava v tlakovém hrnci, kde takto připravená zrna jsou snadněji stravitelná.