Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Tempeh uzený

Kategorie: Luštěniny / Fermentované

Tempeh uzený

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

321 kcal

Energie kJ

1340 kJ

Bílkoviny

20 g

Sacharidy

20 g

Tuky

15 g

Vláknina

9 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (20 g) Sacharidy (20 g) Tuky (15 g) Vláknina (9 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (26.1 %) Sacharidy (26.1 %) Tuky (42.2 %) Vláknina (5.6 %)

Tempeh, označovaný také jako sójový fermentovaný sýr, je pojmenování pro vařené sójové boby (Glycine max), které jsou fermentované pomocí bakterií Rhizopus oligosporus a dále technologicky upraveny procesem uzení. Jedná se o tradiční asijskou-indonéskou pochutinu, která je typická specifickou chutí a bohatým nutričním složením.

Tempeh uzený a zdraví

Tempeh je bohatým zdrojem draslíku, vápníku hořčíku - tyto prvky mají zásadní význam pro činnost srdce. Protože se jedná o tepelně upravenou a současně i fermentovanou potravinu, je její stravitelnost podstatně lepší, než u samotných sójových bobů. Tempeh uzený má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Tempeh uzený v kuchyni

Tempeh uzený má jemnou ořechovou chuť, běžně se používá do slaných chodů. Na rozdíl od tempehu natural, který je nutné před konzumací tepelně upravit, je uzený tempeh určený i k přímé konzumaci. Jeho využití je stejné, jako u natural formy:
- do polévek,
- do salátů,
- do hlavních chodů jako zdroj plnohodnotných bílkovin,
- jako součást pochutin (je možné z něj např. vyrábět chipsy).

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.