Kategorie: Luštěniny / Fermentované
Energie kcal
321 kcal
Energie kJ
1340 kJ
Bílkoviny
20 g
Sacharidy
20 g
Tuky
15 g
Vláknina
9 g
Tempeh, označovaný také jako sójový fermentovaný sýr, je pojmenování pro vařené sójové boby (Glycine max), které jsou fermentované pomocí bakterií Rhizopus oligosporus a dále technologicky upraveny procesem uzení. Jedná se o tradiční asijskou-indonéskou pochutinu, která je typická specifickou chutí a bohatým nutričním složením.
Tempeh je bohatým zdrojem draslíku, vápníku i hořčíku - tyto prvky mají zásadní význam pro činnost srdce. Protože se jedná o tepelně upravenou a současně i fermentovanou potravinu, je její stravitelnost podstatně lepší, než u samotných sójových bobů. Tempeh uzený má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Tempeh uzený má jemnou ořechovou chuť, běžně se používá do slaných chodů. Na rozdíl od tempehu natural, který je nutné před konzumací tepelně upravit, je uzený tempeh určený i k přímé konzumaci. Jeho využití je stejné, jako u natural formy:
- do polévek,
- do salátů,
- do hlavních chodů jako zdroj plnohodnotných bílkovin,
- jako součást pochutin (je možné z něj např. vyrábět chipsy).
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.