Tatarák z lilku

O vegetariánské tataráky je stále větší zájem. Není se ani co divit, protože úroveň jejich stravitelnosti je úplně někde jinde, než v případě masa, navíc neriskujeme potenciální parazity běžně se vyskytující v syrovém mase.

Jedinou jejich „vadou na kráse“ je naprostý nedostatek bílkovin, od čehož se odvíjí i jejich dopad na náš metabolismus. Zkusme tedy dnes „zabít dvě mouchy jednou ranou“ a připravit si bezmasou variantu, která nebude ochuzená o bílkoviny a současně dostatečně chutná, aby si smlsli gurmáni jakékoli gastronomické orientace.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Nevím, jak vám, ale mě se nutriční výsledek vegetariánského tataráku z lilku moc líbí. Ohodnotil bych jej výrazem „vyvážený“. Ale hezky popořadě. Největší objem zaujímají sacharidy. Ty jsou jako celek jednoznačně komplexní s velmi nízkou glykémií, která je směrem dolů tlačena nemalým zastoupením vlákniny. Ani přes tepelnou úpravu zeleniny se celkovým součtem nedostaneme nad 40 jednotek. Navíc je celkové množství sacharidů naprosto přiměřené – mějme tady na mysli, že se jedná o chuťovku, ne hlavní chod (i když z hlediska celkově zastoupené energie především ženy budou vnímat jako základ hlavního jídla, muži z pozice objemu spíše jako předkrm či svačinu).

  2. Obsah tuků je ukázkový – většinově pochází z kešu, zbytek pak z olivového oleje. Celkově tedy převažují nenasycené formy, pro naše zdraví jako stvořené…

  3. Důležitým ukazatelem kvality pokrmů jsou bílkoviny. Zařazením kešu se nám podařilo jejich obsah navýšit na vcelku ucházející množství, byť ve srovnání s masitým tatarákem výrazně zaostáváme. Jídlo by ale nemělo být vnímáno jako soutěž, pokud máme dnešní recept jako předkrm či svačinu, není v oblasti bílkovin vlastně ani co řešit.

  4. Celková úroveň stravitelnosti je tady na pomyslnou jedničku s hvězdičkou. Srovnávat se s masem už vůbec nemá smysl, tentokráte samozřejmě s nadsázkou.

  5. Energeticky je recept mírně na straně jin ve srovnání s tabulkovým středem. Pokud jej máme jako předkrm, bude se na hlavní chod hodit něco s vyšším poměrem jang tendencí…

  6. Energeticky je pokrm mírně ohřívající. Tuto vlastnost samozřejmě můžeme rozvíjet různými směry, vše na základě manipulace s kořením.

  7. Protože jsme slovně transformovali všechny ingredience do formy tataráku, můžeme se pochlubit (oproti masité variantě) jeho nemalou antioxidační kapacitou. Tedy další výhoda pro všechny, kteří nejdou proti zdravému životnímu stylu.

  8. Z několika důvodů (většinově prezentovaných v předchozích bodech) bude dnešní výsledek mírně zásadotvorný.

  9. Pokud bychom byli opatrní na používání pepře a česneku, můžeme tuto formu tatarského bifteku servírovat i dětem od dvou let.

  10. Sportovci určitě nepohrdnou tímto receptem přibližně dvě hodiny před tréninkem, případně jako druhou porci po zátěži.

  11. I přes mírně vyšší zastoupení tuků se nemusí bát si vychutnat tuto dobrotu všichni, kdo se snaží zredukovat svoje nadbytečné kilogramy.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.