Švestkový makovec

Švestky i mák můžeme směle označit za typicky české plodiny. Našinec má v mysli v souvislosti s mákem zafixované makové záviny, o kterých můžeme říci mnohé, jen ne pět slova chvály. Pomineme-li u švestek jejich tekutou podobu, vybaví se především zavařeniny, které také nejsou univerzální výhrou.

Naše dnešní výzva bude spočívat v přípravě sladkého pohlazení, ve kterém použijeme obě zmiňované suroviny, ale se snahou vyprodukovat co „nejzdravější“ variantu. Tedy s nízkou hodnotou glykemického indexu, bez cukru, nutričně vyvážený… Ano, i taková varianta je možná, pusťme se tedy do práce.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. I v dnešním případě bude možné hovořit o nutričně vyváženém receptu. Typicky vysokosacharidovému dezertu k absolutní dokonalosti sice chybí (doslova) pár gramů bílkovin, nad tím ale můžeme přimhouřit oči. Nejvíce proteinů pochází z máku, následuje zdroj pohanky. Jejich stravitelnost je skvělá, tady není co dodat.

  2. Glykemický index je nádherně nízký, nemalou míru odpovědnosti nese i dostatek vlákniny. V tomto směru bych byl nekompromisně spokojený.

  3. Tuky jsou zastoupeny v poměrně rozumném množství. Je jich o malý kousek více než bílkovin, nijak dramatický rozdíl to ale naštěstí není. Většina pochází z máku, převažují tedy nenasycené.

  4. Zcela určitě bychom si měli dávat pozor na množství zastoupené energie. Jeden kousek odpovídá středně velké svačině. Pokud se rozhodneme vychutnat makovec s dopolední nebo odpolední svačinkou u kávičky, proč ne, mějme ale nastavený limit v počtu snědených porcí. To platí především pro ty, kteří se snaží mít svoji hmotnost pod kontrolou.

  5. Termicky se dezert bude chovat mírně ochlazujícím způsobem. Naštěstí se nejedná o tendenci posunutou do extrému, s tímto parametrem se tak nemusíme trápit.

  6. Acidobazicky se posuneme do okyselujících tendencí.

  7. Fenomenální je u našeho makovce množství vápníku. V tomto směru bych doporučil každému, kdo má jakékoli problémy s deficitem tohoto prvku, aby neváhal ani minutu a zařadil dnešní dobrotu do svých oblíbených. Platí to nejen pro sportovce, ale především jedince inklinující k řídnutí kostí.

  8. V receptu není nic, co by bez problému nemohly vychutnávat i děti od jednoho roku věku.

  9. Budou-li sportovci uvažovat, kdy je nejlepší si makovec vychutnat, přimluvil bych se pro dobu posledního jídla před tréninkem právě z důvodu snadné stravitelnosti a dostatku vápníku.

  10. Na receptu si pochutnají celiaci a laktózově intolerantní.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.